Μια εταιρεία βγαλμένη από άλλη εποχή και ένα εργοστάσιο γύρω από το οποίο χτίστηκε μια ολόκληρη περιοχή συνοδεύει την ελληνική οδοντόπαστα που έδωσε μάχη και μπήκε στα ελληνικά σπίτια.

Ο λόγος για την Adelco που έφτιαξε το πρώτο ελληνικό σαμπουάν, αλλά και την πρώτη αμιγώς ελληνική φθοριούχο οδοντόπαστα.

Η ιστορία ξεκινάει με την καταστροφή της Σμύρνης που ξερίζωσε την οικογένεια Κολοκοτρώνη αλλάζοντας την ζωή τους.

Μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Σμύρνη βρέθηκε και η οικογένεια Κολοκοτρώνη.

Το 1934 ήταν σημαδιακή χρονιά, καθώς οι αδερφοί Όμηρος και Ορέστης Κολοκοτρώνης ίδρυσαν στο Μοσχάτο τη Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε., που τελικά επρόκειτο να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας.

Τότε το Μοσχάτο ήταν μια έρημη περιοχή που σιγά-σιγά λόγω της δημιουργίας του εργοστασίου χρωμάτων άρχισε να κατοικείται από υπαλλήλους και εργάτες της εταιρείας.

Τα αδέρφια Κολοκοτρώνη έχοντας έναν ισχυρό δεσμό δούλεψαν για να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους. Με στρατηγικά βήματα άρχισαν να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες τους, που οδήγησε στην δεκαετία του 1950 σε επέκταση των επενδύσεων και σε άλλους τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το βαμβάκι και τα κτηνιατρικά προϊόντα.

gfhfhfhf

Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Χρωματουργεία Αθηνών υποστήριζε τους υπαλλήλους της και την τοπική κοινότητα με τρόφιμα και με προμήθειες.

Στη δεκαετία του 1950, η εταιρεία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της προς την κατεύθυνση των φαρμακευτικών κυρίως προϊόντων και αποκτά τον διακριτικό τίτλο «Adelco».

«Εξασφαλίζει στόμα άοσμον, δροσερό και ευχάριστο»

Όμως εκτός από το φαρμακευτικό μέρος τα αδέρφια Κολοκοτρώνη αποφάσισαν να επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης βάζοντας τα προϊόντα τους στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η Adelco παρουσιάζει το σαμπουάν OM-OR, το πρώτο σαμπουάν που παρασκευάστηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε παρουσιάσει την πρώτη φθοριούχα οδοντόκρεμα, την οδοντόκρεμα Adelco. Τα δύο προϊόντα κυριαρχούν στην αγορά και καθιερώνουν την εταιρεία.

Το ελληνικό σαμπουάν OM-OR, το πρώτο που παρασκευάστηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, κατάφερε να αντικαταστήσει τότε το σκληρό, πράσινο σαπούνι, ενώ η πρώτη φθοριούχα οδοντόκρεμα η Adelco, έκανε τα δικά της βήματα στην αγορά.

Η μάχη της εταιρείας τότε με την «Κολυνός» θα δημιουργήσει ιστορία, με αποτέλεσμα η τελευταία για να ανταγωνιστεί την οικογένεια Κολοκοτρώνη να δαπανήσει μυθικά ποσά για διαφήμιση.

Η οδοντόπαστα «Κολυνός» ήταν ήδη στην ελληνική αγορά και ουσιαστικά με αυτή έμαθαν να πλένουν τα δόντια τους οι Έλληνες. Μέχρι τότε κυριαρχούσε το αλατόνερο… Συγκεκριμένα το 1914 ο Οίκος Μωρίς Φαράτζη  είχε μεταφερθεί στην Ευρυπίδου στην Αθήνα,  έχοντας εξασφαλίσει την αντιπροσωπεία της και το 1916 αρχίζει την εισαγωγή της. Στις διαφημιστικές καταχωρήσεις της εποχής περιλαμβάνονται και οι οδηγίες για τη χρήση της πρώτης οδοντόπαστας που είδαν οι Έλληνες και μετά από χρόνια περνάει στην παραγωγή της σε εργοστάσιο στο Γαλάτσι.

Μάλιστα, στις παραμονές του πολέμου, ο γνωστός Λαμπρόπουλος προχώρησε στην εξαγορά του βιομηχανικού σήματος της οδοντόκρεμας «Κολυνός».

retrwtwe

Η μάχη της «Adelco» με την «Κολυνός» ήταν μεγάλη και κράτησε για καιρό μέχρι που μπήκε στην αγορά και η Golgate που πολλά χρόνια αργότερα αγόρασε την «Κολυνός».

Η φθοριούχος οδοντόπαστα «Adelco» διαφημιζόταν με καταχωρήσεις στον τύπο της εποχής καθώς όπως ανέφερε όχι απλώς εξασφάλιζε προστασία από την τερηδόνα, αλλά λόγω της θαυματουργής χλωροφύλλης που εμπεριείχε, «προσέδιδε στόμα άοσμο, δροσερό και ευχάριστο».

«Προλαμβάνει την τερηδόνα. Εξασφαλίζει στόμα άοσμον, δροσερό και ευχάριστο» έγραφαν οι διαφημίσεις της εποχής.

Ο κινηματογράφος της εποχής δεν έμενε εκτός παιχνιδιού… Στην ελληνική ταινία «Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη» από τον περιπτερά  Νίκο Σταυρίδη βλέπουμε να ζητούν οδοντόκρεμες Adelco και τσιγάρα Ματσάγγου.

Σήμερα η οδοντόπαστα «Adelco» δεν υπάρχει, ωστόσο η «Κολυνός» εμφανίζεται στα ράφια ορισμένων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Μάλιστα σε πολλές χώρες παραμένει ένα ισχυρό brand name καθώς έχει εξαγοραστεί από την πολυεθνική Colgate.

Το κλασικό σαμπουάν OM-OR, από την άλλη, συνεχίζει την πορεία του στην αγορά.