Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος είναι στέλεχος σε μία από τις τέσσερις αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες. Μιλάμε στο τηλέφωνο κι ένα από τα πράγματα που σπεύδω να τον ρωτήσω είναι εάν φοβάται… «Φοβήθηκα κάποια στιγμή. Μα ναι, το κουράγιο δεν σημαίνει απουσία φόβου, αλλά την προθυμία να περάσω μέσα από τους φόβους μου επιδιώκοντας ένα υψηλό στόχο, ο οποίος ήταν σημαντικός για ‘μένα. Ανέβηκα ψηλότερα για να δω τον κόσμο», λέει με έμφαση. Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη Η κουβέντα μαζί του ουδεμία σχέση έχει με μακροοικονομικά ή μικροοικονομικά στοιχεία. Καμία σχέση με τραπεζική ή χρηματιστήριο. Ο ίδιος πέρα από την πρωινή του ιδιότητα, αυτή που τον υποχρεώνει να επιθεωρεί τα οικονομικά μεγέθη μεγάλων επιχειρήσεων, παρουσιάζει μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Είναι ορειβάτης. Πρόσφατα βρέθηκε σε μία από τις κορυφές του Έβερεστ. Έφτασε στο base camp, στα 5.635 μέτρα καθώς και σε μία από τις κορυφές που βρισκόταν κοντά σε αυτό. Από εκεί ξεκινούν όλες οι αποστολές για τη μεγάλη κορυφή. Την ψηλότερη του πλανήτη.
«Την κάθε κορυφή τη φτιάχνουμε εμείς»
«Ανεβαίνω ψηλότερα για να βλέπω πιο μακριά. Ανεβαίνω ψηλά για να δω τον κόσμο! Εκεί αποκομίζω άλλη αίσθηση. Τελικά πιστεύω ότι την κάθε κορυφή, τη φτιάχνουμε εμείς. Χτίζουμε κορυφές στο μυαλό μας για να μπορέσουμε να τις κατακτήσουμε. Έτσι κι εγώ όταν τις κατακτώ είναι μία απόδειξη στον εαυτό μου ότι μπορώ, είμαι δυνατός, θα τα καταφέρω. Στη δεδομένη στιγμή όμως η άνοδος στο Έβερεστ ήταν συνδεδεμένη και με όσα περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Εξ ου και το μήνυμα που στείλαμε από την κορυφή. Στο βίντεο που είμαι με τον ντόπιο οδηγό μου, λέμε: “Ελλάδα μπορείς, Ελλάδα θα τα καταφέρεις, μαζί μπορούμε”.
Κάποια στιγμή, μιλώντας για τις προσωπικές του κορυφές, ο Γιάννης έγραψε: «Καθώς με κοιτάς σημείωσε τα φαράγγια που πέρασα και τους ουρανούς που είδα, μη με μαρτυρήσεις όμως για τις κορυφές που πάτησα. Πες τους απλά από μένα, επιμένω ότι ο κόσμος ακόμη είναι όμορφος». Συνεχίζοντας την κουβέντα μας λέει: «Έχει μεγάλη ομορφιά η Γη μας. Η πλάση. Ο άνθρωπος ήρθε στη Γη για να μάθει να αγαπάει. Να δημιουργεί χαρά μέσα από την αγάπη. Είμαστε εδώ για να φροντίσουμε την ομορφιά κι όχι για να κρυφτούμε. Είμαστε πολλοί και το λίγο του καθενός είναι αθροιστικά μεγάλο», συμπληρώνει.
Το ταξίδι και η… διαδικασία
Η διαδρομή προς το Έβερεστ απαιτεί μυημένους ορειβάτες, τονίζει ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος. Η ανάβαση, όπως και κάθε ανάβαση, δεν προσφέρεται για λεονταρισμούς, ενώ όλα υποκύπτουν όχι στη δύναμη του ισχυρότερου, αλλά στις δυνάμεις του πιο αδύναμου της ομάδας.
2.500 ευρώ για την ορειβατική άδεια, διαμονή, οδοιπορικά
Στη συνέχεια αναφέρεται στα διαδικαστικά. Στις προϋποθέσεις για να φτάσει κανείς ως το Έβερεστ και να ξεκινήσει την ανάβαση.
Η συζήτηση στη συνέχεια περιστρέφεται γύρω από το φαγητό….
«Σούπες! Από σούπες άλλο τίποτα! Αυγά και κάποιες φορές ευελπιστούσα να βρω λίγο κοτόπουλο! Κυρίως αυτά ήταν τα γεύματά μας καθημερινά. Η πιο δύσκολη στιγμή σε σχέση με το φαγητό ήταν κατά την ανάβαση, κουβαλώντας στην πλάτη το βάρος των προμηθειών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά καταφύγια, στα οποία οι ντόπιοι με τις οικογένειές τους, έχουν φτιάξει ένα κουζινάκι και ένα δωμάτιο-τραπεζαρία. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν ορισμένα δωμάτια, στα οποία μπορεί να κοιμηθεί κάποιος. Μόνο κουκουλωμένος στον υπνόσακο όμως, γιατί το κρύο είναι πολύ έντονο», συνεχίζει την αφήγησή του.
Όταν κινδυνεύει η ζωή του…
Η πιο επικίνδυνη στιγμή που έζησε ήταν στην προηγούμενη αποστολή του στα Ιμαλάια όταν έπεσε σε χιονοστιβάδα. «Επίσης διασχίζοντας στην Ιορδανία είχαμε γλιστρήσει στα βράχια, ενώ από κάτω βρισκόταν ο γκρεμός. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα όμως είναι στο Κιλιμάντζαρο. Πολλά από παιδιά της αποστολής είχαν τραυματιστεί. Δυστυχώς πέθανε – από άλλη ομάδα – μία κοπέλα 26 ετών λόγω υψομέτρου. Ήταν σοκαριστικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο ανάμεσά μας».
«Η μητέρα μου θέλει να γυρίσω στο σπίτι»
Σε όσες αποστολές έχει συμμετάσχει έως και αυτή τη στιγμή, ανακοινώνει στους γύρω του την ίδια πρόταση: «Παιδιά κοιτάξτε… Η μητέρα μου θέλει να γυρίσω πίσω στο σπίτι», θέλοντας να αποτρέψει όσους βρίσκονται κοντά του από το να καταφύγουν σε υπερβολές και υπέρβαση δυνάμεων. Στο εάν είναι μοναχική η ορειβασία, ο Γιάννης απαντάει λέγοντας ότι η απάντηση έχει δύο διαστάσεις. «Στη διάρκεια της αποστολής στο Έβερεστ, ανεβαίναμε από την Κυριακή έως και το επόμενο Σάββατο και κατεβαίναμε από Κυριακή έως και Τετάρτη. Όλες αυτές τις μέρες έζησα αρκετές μοναχικές στιγμές, όπου μπορούσα να δω καλύτερα τον εαυτό μου, αλλά και πώς μοιάζει η ζωή μου από ψηλά». «Η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με τη συντροφικότητα. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος με τον οποίο είμαι μαζί θα πρέπει έχει αποδεχτεί εκ των προτέρων αυτό που κάνω ως στοιχείο του εαυτού μου. Είναι ευχής έργο να συναντήσεις άνθρωπο που να σε εμπιστεύεται και να πιστεύει ότι θα επιστρέψεις ασφαλής».