Σε ένα καταπράσινο τοπίο, μοιάζοντας σα να είσαι στη μέση του πουθενά, εκεί που οι πρόποδες του όρους Νεμέρτσικα συναντούν τον Αώο ποταμό, κοντά στη συμβολή του με το Σαραντάπορο, βρίσκεται η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης. Γράφει η Έλενα Αρλετή Ένα σημείο γαλήνης και προσευχής στα ελληνοαλβανικά σύνορα περίπου 15 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής τα πολλά τρεχούμενα νερά και το άφθονο πράσινο που γαληνεύουν τον επισκέπτη.
Η ιστορία του μοναστηριού
Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο τον 7ο αιώνα και αργότερα ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328-341 μ.Χ.). Το όνομα της μονής οφείλεται στα φύλλα μολύβδου, δηλαδή τις μολύβδινες πλάκες που σκέπαζαν τη στέγη και ουσιαστικά το καθολικό παλιότερα. Αργότερα βέβαια, το μολύβι αφαιρέθηκε από τους Τούρκους και έμεινε ως σήμερα γνωστή με αυτό το όνομα.
Μια ανάσα από τα σύνορα με επισκέπτες και από τις δύο πλευρές
Το μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης που μένει 13 αιώνες ακλόνητος μάρτυρας της ιστορίας του, βρίσκεται ουσιαστικά 400 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και αποτελεί ένα σημείο προσευχής για τους Χριστιανούς και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ανθρώπους που έφταναν πριν από κάποια χρόνια, κατά τον Δεκαπενταύγουστο, από την άλλη πλευρά των συνόρων με τα γαϊδουράκια, μόνο και μόνο για να προσευχηθούν. Ο μοναχός το επιβεβαιώνει λέγοντας: «Ακόμη και σήμερα έρχονται από την Β. Ήπειρο και προσεύχονται στο μοναστήρι μας».
Το ομώνυμο χωριό με θέα στη μεθόριο
Το πιο κοντινό χωριό στη μονή είναι ο ομώνυμος οικισμός Μολυβδοσκέπαστη με μια μοναδική θέα, από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, ενώ πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες είναι η υπέροχη θέα που προσφέρει το παρατηρητήριο της Μολυβδοσκέπαστης, τόσο στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου, όσο και στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαρανταπόρου.