Οι λάτρεις των ταξιδιών ακολουθούν ορισμένα βήματα κάθε φορά που αναχωρούν για ένα νέο προορισμό, που μετά από χρόνια εμπειρίας τα θεωρούν δεδομένα και αυτονόητα.
Όμως δε γνωρίζουν όλοι όσοι ταξιδεύουν τα μυστικά που κάνουν τον… σωστό ταξιδιώτη.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Matt Long, ο οποίος γράφει στην ιστοσελίδα landlopers.com, υπάρχουν πέντε απλές συμβουλές, τις οποίες πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι λατρεύουν τα ταξίδια…
1. Πώς να βρει κανείς καλές (και φτηνές) πτήσεις: Δεν υπάρχει κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό, που γνωρίζουν μόνο οι ειδήμονες του είδους. Αντίθετα, όπως λέει ο Matt, χρειάζεται καλή οργάνωση και κοινή λογική.
Αρχικά, πρέπει κανείς να καταλήξει σε έναν προορισμό και να κάνει μια έρευνα σε διάφορα sites προκειμένου να έχει μια γενική εικόνα των τιμών που κυκλοφορούν. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνετε επ’ αόριστον, καθώς οι περισσότερες ιστοσελίδες ενημερώνονται από την ίδια πηγή. Από τη στιγμή που θα βρείτε μια μέση τιμή για τις ημέρες που σάς βολεύουν, θέστε ένα όριο σε αυτά με αυτά που θέλετε να διαθέσετε, έχοντας υπόψιν ότι η καλύτερη τιμή δεν θα διαφέρει και πολύ από όσα έχετε ήδη βρει. Εκτός κι αν στην πορεία ανακαλύψετε κάποια προσφορά! Κοιτάξτε σε ένα χάρτη για κοντινά αεροδρόμια, που ίσως προσφέρουν πτήσεις σε χαμηλότερες τιμές. Μετά από λίγες ημέρες ελέγξτε πάλι τα εισιτήρια για να δείτε αν ισχύουν οι ίδιες τιμές. Αν ναι, κλείστε το εισιτήριο.
2. Ενημερωθείτε από πριν για τις χρεώσεις στο κινητό σας: Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι χρεώσεις στις κλήσεις, τα μηνύματα και τη χρήση δεδομένων στα κινητά τους τηλέφωνα, παίρνουν την ανηφόρα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όμως δεν ξέρουν τι να κάνουν για να αποφύγουν τις έξτρα χρεώσεις. Ενημερωθείτε από τον πάροχό σας αν υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τον προορισμό σας. Ελέγξτε πόση χρήση δεδομένων κάνετε κατά μέσο όρο την εβδομάδα.
Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δε θα δείτε πολλά μηδενικά στον επόμενο λογαριασμό σας, απενεργοποιήστε εντελώς το κινητό σας. Ωστόσο, αυτή είναι μια ακραία επιλογή, καθώς μπορείτε απλά να χρησιμοποιείτε το WiFi σε μέρη που το διαθέτουν ελεύθερα.
3. Τι είδος φωτογραφικής ή κάμερας χρειάζεστε: Αγοράστε εκείνη τη φωτογραφική που μπορείτε βάσει των οικονομικών σας και μετά μάθετε να τη χειρίζεστε. Δε χρειάζεται να έχετε επαγγελματικές κάμερες, όταν δε γνωρίζετε να τις χρησιμοποιείται. Μπορείτε να βγάλετε ωραίες φωτογραφίες και με τις απλές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
4. Γεμίστε τις βαλίτσες σας μόνο με τα απαραίτητα: Μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε κάτι παραπάνω, όσο κι αν το θέλετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να χρειαστείτε κάτι έξτρα απ’ όσα αρχικά σχεδιάζατε να πάρετε μαζί σας. Αν παρουσιαστεί κάποια μεγάλη ανάγκη, μπορείτε πάντα να αγοράσετε κάτι από εκεί που βρίσκεστε. Το υπέρβαρο μπορεί να σάς κοστίσει πολύ πιο ακριβά, ενώ είναι και κουραστικό να κουβαλάτε περισσότερο βάρος.
5. Πάρτε μαζί σας φορτιστές και αντάπτορες: Μη βασίζεστε στο ότι θα σάς τα παρέχουν τα ξενοδοχεία που έχετε κλείσει. Φροντίστε να έχετε μαζί σας τους κατάλληλους φορτιστές και αντάπτορες, ανάλογα με το μέρος που επισκέπτεστε. Καλό θα ήταν ακόμη να είχατε μια έξτρα μπαταρία για το κινητό σας τηλέφωνο, μιας και οι μοντέρνες «έξυπνες» συσκευές καταναλώνουν πολύ γρήγορα τις μπαταρίες τους.