Μια χαμένη πτήση καταστρέφει διακοπές, κοστίζει πολλά χρήματα και καταστρέφει τη διάθεση του ταξιδιώτη. Είναι μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν θέλει να βρεθεί, ωστόσο τυχαίνει σε πάμπολλους κάθε χρόνο.

Δε χρειάζεται να τύχει και σε εσάς. Αν θέλετε να την αποφύγετε, ορίστε τέσσερις συμβουλές για να είστε μέσα στο αεροπλάνο που απογειώνεται!

Μην κλείνετε θέσεις βασιζόμενοι αποκλειστικά στις ώρες πτήσης – να λαμβάνετε υπ’ όψη και τις ώρες αιχμής της κίνησης στους δρόμους. Πολλοί έχασαν τις πτήσεις τους λόγω μποτιλιαρίσματος στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Πετώντας σε ώρες κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα, οπότε λάβετε υπ’ όψη την κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης σας.

Να είστε ενήμεροι για ενδεχόμενες αλλαγές στις πύλες αναχώρησης και όσο πλησιάζει η ώρα της πτήσης σας να βρίσκεστε κοντά στην πύλη σας. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που περίμεναν στη λάθος θύρα λόγω του ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή – και κατά συνέπεια έχασαν τόσο την πτήση τους όσο και τα χρήματα που είχαν καταβάλει για το εισιτήριο. Οι πύλες αναχώρησης αλλάζουν συχνά και πρέπει πάντα να ελέγχετε για ενδεχόμενες αλλαγές. Μην απομακρύνεστε από την πύλη σας· όλοι έχουμε δυσκολίες να κατανοήσουμε τις ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου, ωστόσο η φυσική σας παρουσία μπροστά από την θύρα σας εγγυάται πως δε θα χάσετε την επιβίβαση ό,τι κι αν συμβεί.

Μην κλείνετε ανταποκρίσεις που είναι πολύ κοντά χρονικά μεταξύ τους. Μπορεί να είναι οι φθηνότερες πτήσεις, αλλά οι ανταποκρίσεις με μικρό χρονικό περιθώριο εγκυμονούν μεγάλο ρίσκο για τον ταξιδιώτη. Ειδικά αν κάνετε διεθνές ταξίδι, απαιτείται πολύς χρόνος για να περάσετε εκ νέου από τις διατυπώσεις και την ασφάλεια και ίσως χάσετε την πτήση σας. Μπορείτε να κλείσετε πτήσεις που σας αφήνουν ένα χρονικό περιθώριο, έτσι ώστε να μην ανησυχείτε για καθυστερήσεις, χρονοβόρους ελέγχους ασφαλείας ή για το πόσο απέχει το άλλο αεροδρόμιο.

Αποφύγετε ορισμένες εταιρείες χαμηλού κόστους με ανεπαρκώς επανδρωμένα τα σημεία ελέγχου (check in) – δε θα θέλατε να αντικρίσετε μια ατέλειωτη και φαινομενικά ακίνητη ουρά για την πτήση σας. Αν τις αποφύγετε, δε θα χάσετε ούτε την πτήση ούτε τα χρήματά σας και δε θα χρειαστεί να ακούσετε τον κλασικό ισχυρισμό της εταιρείας πως «έφταιγε η ασφάλεια του αεροδρομίου, όχι εμείς».