Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί παρακολουθώντας μια ταινία αν το εστιατόριο ή το μπαρ που διαδραματίζεται μία σκηνή της αποτελεί σκηνικό ή όχι; Ακολουθούν οκτώ από αυτά που όχι μόνο είναι πραγματικά, αλλά ενέπνευσαν και τους εκάστοτε σκηνοθέτες για να τα επιλέξουν και να τα εντάξουν στις (επιτυχημένες όπως αποδείχθηκε αργότερα) ταινίες τους.

Katz’s Delicatessen – Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι

Λειτουργεί από το 1888 και αποτέλεσε τμήμα του «σκηνικού» της επιτυχημένης ρομαντικής κομεντί «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» (When Harry met Sally), με πρωταγωνιστές την Μεγκ Ράιαν και τον Μπίλι Κρίσταλ. Το Katz’s Delicatessen, φημίζεται για το καλύτερο και μεγαλύτερο σάντουιτς με παστράμι, στη Νέα Υόρκη, κάτι που δοκίμασαν και ξετρελάθηκαν και οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

Polidor – Μεσάνυχτα στο Παρίσι

To Cremerie Restaurant Polidor, λειτουργούσε και ήταν εξίσου γνωστό πολύ πριν (σερβίρει από το 1845) ο Γούντι Άλεν το επιλέξει για τα γυρίσματα της αμερικανοισπανικής ταινίας «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» (Midnight in Paris). Πρόκειται για το μπιστρό όπου ο Αμερικανός σεναριογράφος, τον οποίο υποδύθηκε ο Όουεν Γουίλσον, συναντά και συνομιλεί με τον αγαπημένο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ενώ έχει μεταφερθεί πίσω στην belle epoque. Σημείο αναφοράς του το μοσχαράκι μπουργκινιόν. Για την ιστορία ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ το είχε επισκεφτεί κατά την διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι.

21 Club – Γουόλ Στρητ

Αμέτρητοι celebrities, όπως οι Άλφρεντ Χίτσκοκ, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Χάρισον Φορντ κ.α., έχουν δειπνήσει στα τραπέζια του θρυλικού αυτού στεκιού στη Νέα Υόρκη καθιερώνοντάς το σε ένα από τα κορυφαία σημεία στην πόλη. Όσοι έχετε παρακολουθήσει την ταινία «Γουόλ Στρητ» (Wall Street) του 1987 με τον Μάικλ Ντάγκλας και τον (πολύ νεαρό τότε) Τσάρλι Σιν, σίγουρα θα θυμάστε τη σκηνή όπου ο πρώτος συστήνει στο δεύτερο να επιλέξει το περίφημο ταρτάρ από το μενού του εστιατορίου. Για όσους αναρωτιέστε, το συγκεκριμένο πιάτο υπάρχει ακόμα στον κατάλογό 21 Club.

Bistrot La Renaissance – Άδωξοι Μπάσταρδη

Μόλις το δείτε (ακόμη και φωτογραφικά) θα καταλάβετε τι ήταν αυτό που ενέπνευσε τον Κουέντιν Ταραντίνο και επέλεξε το παριζιάνικο Bistrot la Renaissance για να γυρίσει δύο από τις σκηνές του «Άδωξοι Μπάσταρδη» (Inglorious Bastards), της πολεμικής ταινίας του 2009, που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι στο 18ο διαμέρισμα στην Πόλη του Φωτός, διατηρεί την αισθητική της belle époque, προσελκύοντας τους ντόπιους με την παλιομοδίτικη γοητεία του.

Cafe Lalo – Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας

Ακόμη ένα σημείο στη Νέα Υόρκη που έγινε γνωστό τοις πάσι από ταινία που πρωταγωνίστησε η Μεγκ Ράιαν. Ο λόγος για το Cafe Lalo, όπου έδωσε ραντεβού η ιδιοκτήτρια του συνοικιακού βιβλιοπωλείου με τον ανώνυμο συνομιλητή της, Τομ Χανκς, στην κινηματογραφική επιτυχία «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας» (You’ve got mail). Εκτός των άλλων, το γλυκό αυτό καφέ φημίζεται για τα κέικ, τις πίτες και τις τάρτες του.

Kansas City Barbeque – Top Gun

Στο λιμάνι του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, έγινε γνωστό ως το «Top Gun Bar», καθώς αποτέλεσε μία από τις βασικές τοποθεσίες γυρισμάτων της ταινίας «Top Gun» με πρωταγωνιστές τους Τομ Κρουζ (στο ρόλο του θρυλικού πιλότου Μάβερικ) και Κέλι Μακ Γκίλις (στο ρόλο της εκπαιδεύτριας του Τομ Κρουζ). Η κανονική ονομασία του μαγαζιού είναι Kansas City Barbeque και λειτουργεί από το 1983, ενώ η εικόνα του ακόμη και σήμερα μεταφέρει στη δεκαετία του ’80.

Smith & Wollensky – Ο Διάβολος Φοράει Prada

Η χαρακτηριστική πράσινη πρόσοψη του steak house Smith & Wollensky, στη Νέα Υόρκη, πρωταγωνίστησε σε πλάνο της αμερικάνικης κομεντί «Ο Διάβολος Φοράει Prada» (The Devil Wears Prada), με πρωταγωνίστριες τις Μέριλ Στριπ και Αν Χαθαγουέι. Πρόκειται για τη σκηνή που η Andy (Χαθαγουέι) τρέχει να παραγγείλει το μεσημεριανό της διευθύντριάς της (Στριπ), όση ώρα προσπαθεί, ταυτόχρονα, να βρει το αδημοσίευτο χειρόγραφο της J.K Rowling για το νέο βιβλίο του Χάρι Πότερ.

Bridges Restaurant – Κυρία Νταπφάιρ

Η αμερικανική κωμωδία «Κυρία Νταπφάιρ» (Mrs. Doubtfire) έκανε μεγάλη επιτυχία με τον ταλαντούχο Ρόμπιν Γουίλιαμς να υποδύεται την νταντά στο σπίτι της πρώην συζύγου του. Από τις πιο αστείες σκηνές, αυτή που διαδραματίζεται στο εστιατόριο Bridges Restaurant με τον Γουίλιαμς, να εναλλάσσει την ενδυμασία και κατ’ επέκταση τους ρόλους του, ανάμεσα σε ένα επαγγελματικό ραντεβού ως Daniel Hillard και τον εορτασμό των γενεθλίων της πρώην συζύγου του με τον νυν σύντροφό της, όπου παρίσταται ως η νταντά των παιδιών της. Το συγκεκριμένο εστιατόριο βρίσκεται στο Danville, στην Καλιφόρνια, και σερβίρει πιάτα της μοντέρνας κουζίνας.