Από τη Χιλή μέχρι τις Φιλιππίνες, μάθετε αν επιτρέπετε να γεμίζετε το ποτήρι μόνοι σας ή πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να τρώτε, ακολουθώντας τα ήθη και τα έθιμα του εκάστοτε προορισμού.
Συνήθειες περίεργες αλλά και πιο «τελετουργικές» που εκπροσωπούν την κουλτούρα και την γαστρονομική ταυτότητα διάφορων χωρών παγκοσμίως.
Πορτογαλία – Μην ζητήσετε αλατοπίπερο
Αν πάνω στο τραπέζι σας υπάρχει αλατιέρα και πιπεριέρα, αποφύγετε να τα χρησιμοποιήσετε. Στην Πορτογαλία κάτι τέτοιο θεωρείται προσβλητικό για τον σεφ, ο οποίος θα θεωρήσει ότι το φαγητό του, χωρίς τα έξτρα μπαχαρικά, δεν σας ικανοποίησε αρκετά.
Ισπανία – Μην βουτάτε ψωμί στη σούπα
Είναι πολύ δελεαστικό (και νόστιμο) να βουτήξετε λίγο ψωμάκι στη σούπα σας, αλλά όχι όσο βρίσκεστε στην Ισπανία. Αρχικά οι σάλτσες δεν ενδείκνυνται, ενώ θεωρείται αγένεια και το μόνο που θα κερδίσετε είναι κάποια αποδοκιμαστικά βλέμματα και γκριμάτσες.
Ιταλία – Μην κόβετε τα ζυμαρικά
Στη χώρα που όλοι αναγνωρίζουν ως γενέτειρα των ζυμαρικών και αδημονούν να δοκιμάσουν το φημισμένο πιάτο της, δεν νοείται να μπει μαχαίρι σε αυτά και να τα κόψει σε μικρές μπουκίτσες –τόσο τα σπαγγέτι όσο και οποιοδήποτε άλλο είδος ζυμαρικού.
Χρησιμοποιείστε το πλαϊνό του πιάτου ως βοήθημα για να περιστρέψετε το ζυμαρικό στο πιρούνι. Αποφύγετε καλύτερα το κουτάλι. Επίσης, μην ζητήσετε ποτέ τυρί για μακαρονάδα με θαλασσινά, ίσως το μεγαλύτερο «αμάρτημα» που θα μπορούσατε να κάνετε.
Αίγυπτος – Μην ξαναγεμίζετε μόνοι το ποτήρι σας
Αν το ποτήρι του νερού ή του τσαγιού σας είναι μισοάδειο, να είστε σίγουροι ότι θα ξαναγεμίσει, αλλά όχι από εσάς. Στην Αίγυπτο είθισται οι συνδαιτυμόνες να γεμίζουν ο ένας το ποτήρι του άλλου, όταν αυτό είναι μισογεμάτο, και όχι ο καθένας το δικό του.
Κίνα – Μην φάτε ολόκληρο το γεύμα σας
Σε κάποιες χώρες θεωρείται προσβολή να μην ολοκληρώσετε το γεύμα σας. Στην Κίνα, ωστόσο, συμβαίνει το άκρως αντίθετο. Αφήστε λίγο από το φαγητό σας στο πιάτο, έτσι ώστε να ευχαριστήσετε τον σεφ για την γενναιόδωρη μερίδα, την οποία δεν καταφέρατε να τελειώσετε.
Φιλιππίνες – Μην χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι
Χρησιμοποιείτε μόνο το δεξί σας χέρι για να φάτε και κρατήστε το αριστερό κάτω από το τραπέζι. Το ίδιο ισχύει και αν θέλετε να περάσετε κάποιο από τα πιάτα του τραπεζιού σε κάποιον άλλο. Αυτός ο «κανόνας» εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς το αριστερό χέρι στη μουσουλμανική παράδοση θεωρείται «ακάθαρτο».
Ιαπωνία – Προσέχετε πώς χρησιμοποιείτε τα chopsticks
Στην Ιαπωνία υπάρχουν πολλά ταμπού όσον αφορά στο φαγητό, και κυρίως στη χρήση των chopsticks κάτι που θα έπρεπε ιδιαιτέρως να προσέξετε αν βρεθείτε εκεί κάποια στιγμή. Για παράδειγμα δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήσετε σε όρθια θέση μέσα στο μπολ, καθώς σύμφωνα με τις παραδόσεις κάτι τέτοιο φέρνει στο νου εικόνες από τελετουργικές προσφορές γεύματος σε νεκρούς.
Επίσης, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε ανάποδα ή να τα αφήνετε με τέτοιον τρόπο πάνω στο τραπέζι «δείχνοντας» κάποιον από τους συνδαιτυμόνες σας.
Νότια Κορέα – Μην ξεκινήσετε να τρώτε πριν τον γηραιότερο
Ο σεβασμός των μεγαλυτέρων είναι πολύ σημαντικός στη νοτιοκορεάτικη κουλτούρα, κάτι που εφαρμόζεται και κατά την διάρκεια του φαγητού. Αυτό που ισχύει εδώ είναι ότι το έναυσμα για να ξεκινήσει κάποιος να τρώει το δίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία, κάνοντας την αρχή. Μία τέτοια κίνηση αποτελεί δείγμα ευγένειας και εκτίμησης προς στο πρόσωπό του.
Ταϊλάνδη – Μην τρώτε με πιρούνι
Από πρακτικής άποψης φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιρούνι , αλλά μόνο όταν θέλετε να τοποθετήσετε φαγητό σε κάποιο κουτάλι. Όταν τρώτε ένα γεύμα με ρύζι στην Ταϊλάνδη, θεωρείται προσβολή να το φάτε με πιρούνι. Στη θέση του προτιμήστε ένα κουτάλι. Εάν στο τραπέζι δεν υπάρχει ρύζι, το πιρούνι μπορεί να γίνει αποδεκτό, αλλά και πάλι ανάλογα την περίσταση. Περιμένετε, λοιπόν, τους υπόλοιπους να δείτε τι θα κάνουν και πράξτε αναλόγως.
Χιλή – Μην τρώτε χωρίς πιρούνι
Σε αντίθεση με την Ταϊλάνδη, στη Χιλή ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Εδώ ισχύει ο κανόνας ότι όποιος τρώει με τα χέρια θεωρείται… βάρβαρος! Γι αυτό το πιρούνι και το κουτάλι συγκαταλέγονται στα βασικά αξεσουάρ ενός τραπεζιού και για όλα τα είδη φαγητού.
Τανζανία – Μην μυρίζετε το φαγητό
Σε αρκετές χώρες η εισπνοή του αρώματος ενός φρούτου ή λαχανικού, ακόμη και ενός νόστιμου φρεσκομαγειρεμένου πιάτου θεωρείται επιτρεπτό. Ωστόσο, στην Τανζανία η συγκεκριμένη κίνηση υποδηλώνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το πιάτο που έχετε μπροστά σας αλλά και ασέβεια προς το άτομο που το μαγείρεψε.