Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και με θέα που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη, το Κάστρο του Γρίβα, γνωστό και ως φρούριο του Τεκέ, είναι ένα από τα σημεία στη Στερεά Ελλάδα, που σίγουρα κάποια στιγμή αξίζει να ανακαλύψετε.
Το εντυπωσιακό πέτρινο κτίσμα είναι ένα από τα σχετικά άγνωστα φρούρια που έχτισε ο Αλή Πασάς και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, τόσο με τη στρατηγική τοποθεσία του όσο και με τη θέα που απλώνεται μπροστά του.
Κάστρο Γρίβα: Από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία στην Αιτωλοακαρνανία
Ένα από τα κάστρα που έχτισε ο Αλή Πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα, συναντάται σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία στην Αιτωλοακαρνανία, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη του. Με κατεύθυνση από τη Βόνιτσα προς Λευκάδα, και λίγο πριν προσεγγίσει κανείς το νησί του Ιονίου, συναντάται το φρούριο του Τεκέ.
Αρχικά, στο σημείο που συναντάται σήμερα το κάστρο βρισκόταν μοναστήρι του 1668, με την ονομασία Τεκές, και ήταν το συγκεκριμένο κτίριο, που ο Αλή Πασάς ήθελε να μετατρέψει σε φρούριο.
Η στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης τοποθεσίας, λοιπόν, μόλις ένα χιλιόμετρο από τη γέφυρα της Λευκάδας σε τέτοιο σημείο που του εξασφάλιζε τον έλεγχο, τόσο στη θάλασσα όσο και στον στεριανό δρόμο που ενώνει τη Λευκάδα με την Αιτωλοακαρνανία, ώθησε τον Αλή Πασά στην κατασκευή οχυρού στο λόφο, με την πρώτη απόπειρα να πραγματοποιείται το 1799.
Σκοπός της κατασκευής του κάστρου ήταν η δημιουργία ενός ασφαλούς σημείου που θα του εξασφάλιζε την κατάληψη του κάστρου της Αγίας Μαύρας. Με την παραχώρηση των νησιών του Ιονίου στους Γάλλους το 1807, η επίθεση στο κάστρο της Αγίας Μαύρας ματαιώθηκε και αργότερα ο Αλή Πασάς παραχώρησε τη χρήση του στην οικογένεια των Γριβαίων, στην οποία οφείλεται και η ευρύτερα γνωστή ονομασία του.
Σήμερα, στο μνημείο, που δεν βρίσκεται και σε πολύ καλή κατάσταση, διατηρούνται κάποια δωμάτια και αποθήκες, ενώ από τους πύργους του κάστρου απολαμβάνει κανείς υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα.