Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς, ορεινούς προορισμούς όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πέτρινο χωριό στις πλαγιές του Βόρα και δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα, αποτελεί πραγματικό κόσμημα για το νομό Πέλλας, ενώ έχει ένα σημαντικό ατού που το κάνει τόσο δημοφιλές -την εγγύτητά του με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το πέτρινο χωριό στο Βόρα
Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου συναντάται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, σε απόσταση 28 χλμ. από την Έδεσσα και μόλις 10 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, και αποτελεί αγαπημένη επιλογή τόσο για τους λάτρεις των χειμερινών σπόρ, όσο και εκείνων που θέλουν να ζήσουν αξέχαστες στιγμές σε έναν πραγματικά πολύ όμορφο τόπο.
Η παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του χωριού, η οποία βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο, είναι από τα πρώτα στοιχεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου που κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις του κοινού. Τα πέτρινα σπίτια και αρχοντικά με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τα λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης γοητείας, στις οποίες είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Η εγκατάλειψη και η αναβίωση
Το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘80, όταν εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του χωριού, καθώς το χιόνι σκέπασε τα πάντα σε αυτό για πολλούς μήνες. Οι κάτοικοί του δημιούργησαν το Νέο Άγιο Αθανάσιο στην πεδιάδα, κάποια χιλιόμετρα πιο κάτω, όμως στις αρχές των ‘90s η ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου στην κορυφή του Βόρα, έδωσε και πάλι ζωή στο χωριό, καθιστώντας το ως έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς προορισμούς στη χώρα.
Ο δρόμος για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο άνοιξε και πάλι, οι κεραμοσκεπές και τα πέτρινα σπίτια επισκευάστηκαν, ενώ το παρών έδωσαν παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ, ζεστοί ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία, πάντα με γνώμονα το σεβασμό προς την παράδοση, καθώς το χωριό είναι ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992.