Όσοι επισκέπτονται τη λίμνη Βεγορίτιδα στη Μακεδονία αισθάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σε έναν υδάτινο Παράδεισο. Το τοπίο που περιβάλλει την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη σε όλη την Ελλάδα, είναι απλά εντυπωσιακό και μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από έναν πίνακα ζωγραφικής.
Ειδικά, το Φθινόπωρο τα χρώματα του έρχονται να βάλουν τις δικές τους μικρές ή μεγάλες πινελιές στο τοπίο, κάνοντας το μοναδικό. Ένα σπάνιο γεωφυσικό ανάγλυφο, με χαμηλούς λόφους, βαθυγάλανα νερά και παραλίμνιες εκτάσεις με αξιόλογη βλάστηση, η Βεγορίτιδα είναι ένας σημαντικός βιότοπος για πολλά είδη πουλιών και ψαριών.
Η λίμνη έχει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας και στους Δήμους Αμυνταίου και Έδεσσας. Περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο, ενώ αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών. Κοντά της βρίσκονται η Άρνισσα και το Αμύνταιο.
Η Βεγορίτιδα σε αντίθεση με άλλες λίμνες, δεν παγώνει τον χειμώνα, γι’ αυτό και αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες υδρόβια και σπάνια πουλιά, ενώ οι απόκρημνες βραχώδεις εκτάσεις που την περιβάλλουν αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, όπως η αετογερακίνα και ο χρυσαετός. Μάλιστα, η λίμνη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000.