Ως στιγμές «ελευθερίας» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ημερήσιες εξορμήσεις εντός των ορίων της Αττικής, που μπορούμε πια να απολαύσουμε με την άρση των περιορισμών μετακίνησης. Μια από τις ενδιαφέρουσες επιλογές που έχει κανείς, λοιπόν, συνδυάζοντας πολλά στοιχεία, είναι και η επιλογή του Μαραθώνα.

Ο ιστορικός δήμος του Μαραθώνα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Αυτός ο φημισμένος παγκοσμίως τόπος ιστορικής σημασίας, στον οποίο διεξήχθη η περίφημη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., όταν οι Έλληνες αντιστάθηκαν στους κατά 50.000 περισσότερους Πέρσες και κατάφεραν έτσι να βάλουν τέλος στην πρώτη εισβολή τους στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ.

Σημείο αναφοράς εδώ αποτελεί ο Τύμβος του Μαραθώνα κάτω από τον οποίο βρίσκονται τα οστά των 192 στρατιωτών που έπεσαν την ώρα της μάχης κατά των Περσών. Κοντά σε αυτόν εντοπίζεται η ήσυχη παραλία του Μαραθώνα με τα ρηχά νερά (ιδανική επιλογή για οικογένειες) και τις γραφικές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής.

Η κωμόπολη συνδέεται άμεσα με τον αγώνα αντοχής Μαραθώνιο Δρόμο –ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα ολυμπιακά αθλήματα– το όνομα του οποίου οφείλεται στον άθλο του στρατιώτη Φειδιππίδη, καθώς ήταν εκείνος που έτρεξε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα μετά το τέλος της μάχης ώστε να ανακοινώσει την έκβασή της με τη λέξη «νενικήκαμεν».

Ένα ακόμη αξιοθέατο του Μαραθώνα είναι η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, εκτάσεως 2.450 στρεμμάτων, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής, λόγω της πληθώρας των ειδών που φιλοξενεί. Δημιουργήθηκε το 1931, με την ανύψωση του φράγματος στο σημείο που ενώνονται οι χείμαρροι Χαράδρου και Βαρνάβα, και αποτέλεσε κύρια πηγή υδροδότησης της Αθήνας έως το 1959.

Σε κοντινή απόσταση από το Μαραθώνα βρίσκεται και η δημοφιλής παραλία του Σχινιά, αλλά και το βραχώδες και πιο άγνωστο στο ευρύ κοινό τοπίο των Δικαστικών.