Η πτήση με αεροπλάνο είναι μια από τις πιο συχνές φοβίες. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ταξιδεύουν ποτέ με το λεγόμενο «πιο ασφαλές μέσο», ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν ως ύστατη λύση.

Ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων που φοβάται, οι αναταράξεις είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να τους συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και τι κάνεις όταν πετάς στα 37.000 πόδια και ξαφνικά αρχίζουν έντονες αναταράξεις; Ακόμα και οι πιο συχνοί ταξιδιώτες με αεροπλάνο μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν από επαναλαμβανόμενες αναταράξεις αλλά χρειάζεται;

Τρεις έμπειροι πιλότοι μίλησαν στην βρετανική Daily Mail και εξήγησαν τι είναι τα λεγόμενα «κενά αέρος» και αν πρέπει να φοβούνται ή να είναι ήσυχοι οι επιβάτες.

Τι είναι οι αναταράξεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν διάφορα είδη αναταράξεων, από αυτές της «καθαρής ατμόσφαιρας» που είναι οι πιο συχνές, μέχρι αυτές που σε «ξυπνούν» και οι οποίες είναι πιο σπάνιες. Οι αναταράξεις προκαλούνται όταν μία μάζα αέρα κινούμενη σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα συναντά μια άλλη μάζα που κινείται με διαφορετική ταχύτητα, όπως ένα αεροπλάνο. Τις περισσότερες φορές αυτές δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες όπως τις καταιγίδες ή προκαλούνται από τα ίδια τα αεροσκάφη όταν αυτά είναι πολύ μεγάλα και πετούν πάνω από βουνά.palne01

Σύμφωνα με τους έμπειρους πιλότους οι αναταράξεις δεν είναι ευχάριστες, αλλά δεν είναι και επικίνδυνες. Οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες προκαλούν και διαφορετικού τύπου αναταράξεις. Όταν οι μάζες του αέρα που κινούνται πολύ γρήγορα συναντήσουν μάζες αέρα που κινούνται πιο αργά και «αναμιχθούν», τότε προκαλούνται αυτές οι αναταράξεις που πολλοί τις αποκαλούν «κενό αέρος», ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα κενό.

Οι επιβάτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ούτε για τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν τις αναταράξεις σύμφωνα με τους πιλότους καθώς τα σύγχρονα ραντάρ καιρού τους δίνουν πλήρη εικόνα για να ξέρουν πώς να κινηθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πετάξουν και εκτός πορείας για κάποια χιλιόμετρα ώστε να αποφύγουν καταιγίδα, αλλά χωρίς κίνδυνο.

Όταν οι πιλότοι συναντούν αναταράξεις περισσότερο θέλουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της άνεσης των επιβατών, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προκληθεί ατύχημα στο αεροπλάνο από αναταράξεις και γι΄αυτό δεν ανησυχούν. Ένας από τους πιλότους αναφέρει μάλιστα ότι τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να δέχονται οποιοδήποτε ταρακούνημα χωρίς να πάθουν τίποτα. Μετά από κάθε ισχυρή ανατάραξη το αεροπλάνο περνάει από έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπέστη έστω και κάποια μικρή ζημιά. «Αυτό που μας ενδιαφέρει στην πραγματικότητα είναι να μην χυθούν οι καφέδες», λέει ένας πιλότος θέλοντας να δείξει πόση ασφάλεια υπάρχει.palne03

Οι πιλότοι εξετάζουν κάθε φορά την ένταση των αναταράξεων και αν χρειαστεί επιλέγουν άλλη, καλύτερη διαδρομή για την πτήση. Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται τις αναταράξεις την επόμενη φορά, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την πτήση σας.

palne02