Ενδεχομένως, η νεότερη γενιά να μην έχει δει ένα πεντοχίλιαρο ή να μη γνωρίζει καν τι είναι, αφού έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε που μπήκε στο ευρώ. Όμως, όσοι έχουμε ζήσει τη δραχμή ως νόμισμα, θυμόμαστε το πεντοχίλιαρο και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που δέσποζε ως φιγούρα σε αυτό.Στη μία πλευρά ήταν ο «Γέρος του Μοριά» και στην άλλη, ένα χωριό.
Ωστόσο, πόσοι θυμάστε και γνωρίζετε ποιο ήταν εκείνο το χωριό; Πρόκειται, λοιπόν, για την Καρύταινα στην ορεινή Αρκαδία, την οποία ο Νίκος Καζαντζάκης είχε αποκαλέσει το «Τολέδο της Ελλάδας». Με την ιδιαίτερη, μεσαιωνική αύρα που την χαρακτηρίζει, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού.
Ο παραδοσιακός οικισμός της ορεινής Γορτυνίας, εντοπίζεται 54 χλμ. από την Τρίπολη, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μέτρων και σίγουρα ξεχωρίζει για τη μεσαιωνική του ατμόσφαιρα.
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη δεν είναι άλλο από το ξακουστό κάστρο του, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό, στέκοντας αγέρωχος φρουρός του από τον 13ο αιώνα.
Άξια αναφοράς σημεία του το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κάτω από τη σημερινή μεγάλη γέφυρα, στην είσοδο της Καρύταινας, κτίστηκε από τον Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέρ τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1440 από γόνο μεγάλης βυζαντινής οικογένειας.