Η Νάξος φημίζεται για τα ιδιαίτερα, όμορφα χωριά της που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους. Ένα από αυτά είναι και ο Απόλλωνας, ο οποίος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη Χώρα.

Ο Απόλλωνας είναι ένα μικρό και ήρεμο, γραφικό ψαροχώρι, με πάλλευκα σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακές ταβέρνες πλάι στη θάλασσα.

Απόλλωνας Νάξου

Στο μικρό όρμο του χωριού θα βρείτε την ομώνυμη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά και την αμμουδιά με το ψιλό βοτσαλάκι. Είναι οργανωμένη και μπορείτε να κάνετε και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Απόλλωνας Νάξου

Ωστόσο, ο Απόλλωνας αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και για το μυστηριώδες αξιοθέατο του. Εδώ, βρίσκεται ένας από τους τρεις γιγάντιους κούρους που υπάρχουν στο νησί, και αποτελούν -μετά την Πορτάρα απέναντι από τη Χώρα- τα πιο δημοφιλή αξιοθέατά του.

Απόλλωνας Νάξου

Ο κούρος του Απόλλωνα εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από την είσοδο του χωριού, στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής. Το ύψος του έχει υπολογιστεί στα 10 μέτρα και χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα κι έπειτα, ενώ θεωρείται προσωποποίηση του θεού Διόνυσου ή του θεού Απόλλωνα.

Απόλλωνας Νάξου

Τέλος, σε κοντινή απόσταση από το χωριό συναντάται και ένα από τα δύο αρχαία λατομεία του νησιού, όπου ξεκίνησε μία από τις σημαντικότερες τέχνες της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική.