Παρά το γεγονός ότι είναι πάντα εκεί και είναι εκεί εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι σπανίως τις παρατηρούν.
Κι όμως, σε κάθε keyboard υπάρχει από μια διακριτή παύλα πάνω στα πλήκτρα F και J. Γιατί;
Γιατί είναι σχεδιασμένες να βοηθούν τους χρήστες να τοποθετούν σωστά τα δάχτυλά τους πάνω στο keyboard ώστε να πληκτρολογούν γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και χωρίς κλεφτές ματιές στο QWERTY πληκτρολόγιο.
Πώς είναι η σωστή τοποθέτηση των δακτύλων; Βάζουμε τους δείκτες των δύο χεριών στα πλήκτρα με την παύλα, ώστε το αριστερό χέρι να καλύπτει εύκολα τα πλήκτρα A, S, D και F και το δεξί να βρίσκει τα J, K, L και το ελληνικό ερωτηματικό (γυρισμένο στα αγγλικά) ή τον τόνο (στην ελληνική γραφή).
Όσο για τους αντίχειρες και των δύο χεριών, αυτοί πρέπει να ακουμπούν στο space bar. Δεν είναι ο μόνος τέτοιος χειρισμός που προτάθηκε ποτέ για μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην πληκτρολόγηση. Άλλοι έχουν προτείνει, ας πούμε, να υπάρχουν 4 τέτοιες παύλες, στα πλήκτρα A, F, J και ερωτηματικό (η άνω τελεία στα αγγλικά).
Η πατέντα για την καθιέρωση των δύο παυλών στα F και J αποδίδεται λανθασμένα στην αμερικανή εφευρέτρια June E. Botich, καθώς εκείνη πρότεινε στην πραγματικότητα τη διάταξη των 4 παυλών που προαναφέραμε.
Οι παύλες στα F και J είναι αποφασιστικής σημασίας ώστε να βρίσκουμε τα δυο πλήκτρα-κλειδιά για τη σωστή τοποθέτηση των χεριών χωρίς να κοιτάμε καθόλου το πληκτρολόγιο, νιώθοντας απλώς τα δύο εξογκώματα.
Αντίστοιχη παύλα-εξόγκωμα συναντάμε και στο νούμερο 5 του αριθμητικού πληκτρολογίου στα δεξιά, που διαδραματίζει τον ίδιο ακριβώς βοηθητικό ρόλο. Το Νο 5 είναι στο κέντρο, κι έτσι βρίσκεις εύκολα τη διάταξη των άλλων αριθμών χωρίς να πρέπει να κοιτάς κάθε φορά το keyboard…