Ενθουσιασμό, αλλά και έντονες αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου προκαλεί η «εξόρμηση» στο Διάστημα τριών δισεκατομμυριούχων (και εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων στο πλανήτη). Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Τζεφ Μπέζος έκαναν ήδη προ ημερών την πρώτη τους διαστημική «βόλτα», ενώ επίκειται και η αντίστοιχη απόπειρα του Έλον Μασκ με τα πανάκριβα διαστημικά τους πρότζεκτ (Virgin Galactic, Blue Origin και SpaceX, αντιστοίχως) να συναγωνίζονται για την κατάκτηση του Διαστήματος, όπως έκαναν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του ‘60 και του ’70.
Το δρόμο άνοιξε ο ιδιοκτήτης της Virgin Galactic, Ρίτσαρντ Μπράνσον αφού απογειώθηκε στις 11 Ιουλίου -μένοντας στο Διάστημα για περίπου 15 λεπτά- και πολλοί έσπευσαν να τον χρίσουν νικητή του Διαστήματος.
Δέκα ημέρες μετά, στις 21 του μήνα, έλαβε χώρα και η ιστορική πτήση 10 λεπτών και 18 δευτερολέπτων του Τζεφ Μπέζος με τον πύραυλο της Blue Origin, ο οποίος έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που πραγματοποίησε εμπορική διαστημική πτήση.
Βέβαια, όπως είπαν κατόπιν οι πάσης φύσεως αναλυτές, ο ιδρυτής της Amazon -και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου- ήταν εκείνος που βγήκε κερδισμένος από αυτή την πρώτη διαστημική «κόντρα», αφού ταξίδεψε μεν λιγότερη ώρα, αλλά σε μεγαλύτερο ύψος, καθώς το σκάφος της Blue Origin έφτασε στα 105 χιλιόμετρα στο απόγειο της πτήσης του (5 χλμ. πάνω από την Γραμμή Καρμάν, το «όριο του διαστήματος»), έναντι 86 χιλιομέτρων της Virgin Galactic.
Το γεγονός πάντως παραμένει αδιαμφισβήτητο: αμφότερες οι πτήσεις στέφθηκαν με επιτυχία και έδειξαν το δρόμο για το τι θα επακολουθήσει στο εγγύς μέλλον, ειδικά όταν μπει στο παιχνίδι και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο: ο Ελον Μασκ.
Η εταιρεία του, η SpaceX, θα μπει και αυτή στη μάχη του Διαστήματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με μια τροχιακή αποστολή με τον πύραυλο Crew Dragon, με την εταιρεία να σχεδιάζει την αποστολή αρκετών τουριστών μέχρι τα τέλη του 2021 με την κάψουλα Crew Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ένα ταξίδι διαρκείας αρκετών ημερών.
Ίδια περίπτωση με εκείνες των Μπέζος και Μπράνσον; Όχι ακριβώς. «Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις πτήσεις των Μπέζος και Μπράνσον και εκείνων του Μασκ. Οι πτήσεις των Blue Origin και Virgin Galactic είναι υποτροχιακές, στα όρια του Διαστήματος, σε απόσταση 80-100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Είναι πτήσεις διάρκειας περίπου δέκα λεπτών και 2-3 λεπτά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας», εξηγεί ο Φιλίπ Ντρονό, διευθυντής της Cite de l’ Espace, επιστημονικού κέντρου που ειδικεύεται στις διαστημικές πτήσεις με έδρα στην Τουλούζη της Γαλλίας. «Αντίθετα, το πρότζεκτ της Space X αφορά σε τουριστικές πτήσεις σε τροχιά, στον ISS, για αρκετές ημέρες. Είναι πραγματικά τεράστια η διαφορά», προσθέτει με νόημα.
Έντονη κριτική και δυσαρέσκεια
Αμέσως μετά (αλλά και πριν) τις πτήσεις των Μπράνσον και Μπέζος, ήρθε και η αντίδραση, καθώς πολλοί (τόσο εξ ευωνύμων, πολιτικά, όσο και εκ δεξιών) τους κατηγόρησαν για οικολογική και κοινωνική αναλγησία. Λόγου χάρη, το ταξίδι του Μπέζος κόστισε 2,5 εκατ. δολάρια ανά λεπτό και άφησε στην ατμόσφαιρα 200 με 300 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά κάθε επιβάτη (συνολικά 4 άτομα ταξίδεψαν).
Αλλά και η Σάνον Στίροουν υποστηρίζει σε άρθρο της στο The Atlantic ότι «οι δύο Κροίσοι διάλεξαν τη χειρότερη στιγμή για το ταξιδάκι τους αυτό. Γιατί ειδικά στις ΗΠΑ, η κλιματική κρίση τώρα αρχίζει να γίνεται αισθητή ως κρίση. Οι δυτικές ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση της περιόδου των πυρκαγιών, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς ξηρασίες και καύσωνες». Και μετά έχουμε και τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη.
«Την ώρα που ο κόσμος πνίγεται και τσουρουφλίζεται, δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αποφασίζουν να ανταγωνιστούν με τους ιδιόκτητους πυραύλους για να δουν ποιος μπορεί να φτάσει στο Διάστημα λίγες ημέρες πριν από τον άλλον. Θα μπορούσαν να αναβάλουν τα ταξίδια τους έως την ημέρα που άνθρωποι ανά την υφήλιο δεν θα αναμένουν εναγωνίως εμβόλια για να τους σώσουν από τον κορονοϊό», σημειώνεται εμφατικά στο δημοσίευμα.
Εξίσου κατακριτέος είναι, φυσικά, και ο Μασκ, ο οποίος, όπως λέει η Στίροουν, προετοιμάζεται «να καταστρέψει τον νυχτερινό ουρανό με τον τεράστιό του αστερισμό δορυφόρων».
«Εν τέλει, τα διάφορα ταξίδια των Κροίσων στο Διάστημα αποτελούν μία υπενθύμιση όλων εκείνων των “εγκόσμιων” μπορούν αυτοί να αποφύγουν σε αντίθεση με εμάς τους υπόλοιπους», αναφέρει η δημοσιογράφος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το επικριτικό άρθρο γνώμης του αμερικανικού περιοδικού Jacobin, το οποίο προτείνει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να… εγκαταλείψουμε τους δισεκατομμυριούχους στο διάστημα («Leave the billionaires in space») αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε από τη μία τους Κροίσους αυτούς που έχουν εμπλακεί μεταξύ τους σε έναν διαγωνισμό με “έπαθλο” το ποιος θα διαβεί πρώτος την έξοδο από την ατμόσφαιρα και από την άλλη έχουμε τα δισεκατομμύρια από εμάς που δεν πρόκειται να κάνουν τέτοιο ταξίδι στον αιώνα τον άπαντα και που έχουμε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να διαχειριστούμε τις επιδράσεις του καπιταλισμού και της απληστίας στη δραματική κλιματική κατάσταση. Σε μια χρονική στιγμή που λογικά θα έπρεπε να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και τους πόρους στην προσπάθεια να παραμείνει βιώσιμος ο πλανήτης, οι δισεκατομμυριούχοι μας αποσπούν την προσοχή μ’ αυτό το διαστημικό πανηγύρι».
Αν μη τι άλλο, δεν τρέφουν όλοι τον ίδιο ενθουσιασμό για την Κατάκτηση του Διαστήματος…