Την «ΤΟP TEN» λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι online ανέδειξε κλειστό online ερωτηματολόγιο της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων αναδεικνύεται η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83,8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν (58,2%). Τρίτο κατά σειρά είναι να μην παρενοχλούνται από επιτήδειους στο διαδίκτυο (57,8%), κάτι που συνδέεται με το ακριβώς επόμενο δικαίωμα στη λίστα, δηλαδή να μπορούν να αναφέρουν εύκολα ύποπτες ή ενοχλητικές συμπεριφορές στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων (52,8%). Στην 5η θέση βρίσκουμε το δικαίωμα να μαθαίνουν πώς να προστατεύονται στο Διαδίκτυο (50,1%).
Το δικαίωμα στο ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και η αποφυγή επιβλαβούς ή ενοχλητικού περιεχομένου έρχεται στην 6η θέση (40%), ενώ το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να παίζουν και να συνομιλούν με τους φίλους τους καταλαμβάνει την 7η θέση (38,6%). Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται το δικαίωμα των ανηλίκων να βοηθούν τους φίλους τους να πλοηγούνται με ασφάλεια (25,9%), και να μπορούν να μιλούν σε κάποιον έμπιστο για το τι τους έχει ενοχλήσει στο διαδίκτυο (24%).
Τελευταίο στη λίστα με μόλις 15,5%, είναι το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει πως οι νέοι είτε δε γνωρίζουν πώς να δημιουργούν ποιοτικό περιεχόμενο, είτε προτιμούν να ψυχαγωγούνται από τους ιστοχώρους στο διαδίκτυο, παρά να είναι οι ίδιοι ενεργοί δημιουργοί.
Η έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της φετινής και επετειακής (δεκαετία) Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που εορτάστηκε φέτος την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της αντιπροέδρου για την ΕΕ και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes. H θεματική του φετινού εορτασμού ήταν «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση! (Connect with respect!)».
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μερικά από τα παραπάνω δικαιώματα τέθηκαν στην ίδια θέση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά για κάποια από τα δικαιώματα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των τριών ομάδων «Ανήλικοι – Γονείς – Εκπαιδευτικοί».
H δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με βάση τα παραπάνω επισημαίνει ότι «είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανήλικοι ζητούν επιτακτικά να προστατεύεται η ιδιωτικότητά τους στο διαδίκτυο, όταν οι ίδιοι αναρτούν σχεδόν καθημερινά υλικό που καθιστά αυτή την ιδιωτικότητα απλά αδύνατη. Πώς είναι δυνατόν, όταν αναρτούν φωτογραφίες –πολλές φορές πολύ προσωπικές ή που τους στοχεύουν στον πραγματικό κόσμο– να αναμένουν μετά από το διαδίκτυο και τους παρόχους των υπηρεσιών του να τους προστατεύσουν; Ας το σκεφθούν αυτό, πριν δημοσιεύσουν οτιδήποτε online».