Η συμμετοχή των Ιμάνι Κελίφ και Λιν Γιου-Τινγκ στην πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις αλλά η ΔΟΕ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της, Τόμας Μπαχ, θεωρεί πως δεν υπάρχει θέμα αφού πρόκειται αναμφίβολα για γυναίκες.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πυγμαχίας του 2023 δεν είχαν αγωνιστεί αφού θεωρήθηκαν άντρες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όμως… αφαίρεσε από την παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας την αναγνώριση ως κορυφαίο όργανο, άρα η απόφαση για το αν θα συμμετείχαν ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήταν δική της.

Έτσι, η ΔΟΕ άναψε το πράσινο φως και οι Ιμάνι Κελίφ και Λιν Γιου-Τινγκ συμμετέχουν ως γυναίκες, με τον Μπαχ να υπερασπίζεται αυτή την απόφαση με όσα σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.

«Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήρια ως γυναίκες και που αγωνίζονται για πολλά χρόνια ως γυναίκες και αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας. Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία για το ότι ήταν γυναίκες», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ο οποίος σχολίασε την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας πυγμαχίας να αποκλείσει Κελίφ και Γιου-Τινγκ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023.

«Αυτό που είδαμε από τη διεθνή ομοσπονδία από την οποία έπρεπε να αποσύρουμε, όπως και κάναμε, την αναγνώριση, ήταν μια εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας, κατά των Αγώνων, κατά της ΔΟΕ», ήταν το σχόλιό του, για να ολοκληρώσει στέλνοντας μήνυμα προς όλους…

«Θα ζητούσα από όλους να σεβαστούν αυτές τις γυναίκες, να τις σέβονται ως γυναίκες και ως ανθρώπινα όντα. Όταν μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα, τότε έχεις το ανθρώπινο δικαίωμα κάθε γυναίκας να συμμετέχει σε γυναικεία διοργάνωση».