Την είπανε «Απόκρουση του Αιώνα» και καθόλου άδικα!
«Γκοοοοοοολ», ζητωκραύγαζε με τη χαρακτηριστική του φωνή ο Πελέ καθώς η κεφαλιά του περνούσε δίπλα στον Γκόρντον Μπανκς με σκοπό να καταλήξει στο βάθος της εστίας, μέσα στους πανηγυρισμούς των 67.000 φιλάθλων του Estadio Jalisco του Μεξικού το 1970.
Κι όμως, ο Άγγλος αρνήθηκε να υποταχθεί στη μοίρα, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε αργότερα ότι και ο ίδιος θεώρησε ότι αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσε να την ανακόψει, πόσο μάλλον κάτω από τον καυτό ήλιο της Γκουανταλαχάρα.
Ο Γκόρντον Μπανκς είπε λοιπόν το εμφατικότερο «όχι» στον απόλυτο βασιλιά του ποδοσφαίρου στο ματς του τρίτου γκρουπ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970, σε μια από αυτές τις αποκρούσεις που θεωρούνται απλά-απλά υπεράνθρωπες!
«Από τη στιγμή που έπιασα την κεφαλιά, ήμουν σίγουρος ότι πήγε μέσα», θυμάται ο Πελέ: «Είχα ήδη αρχίσει να πανηγυρίζω το γκολ. Τότε κοίταξα πίσω και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν είχε μπει μέσα». Και αυτή παραμένει η ηχηρότερη απόκρουση που έγινε ποτέ σε μουντιαλική αναμέτρηση, αυτή που είναι -σύμφωνα με τον Μπανκς- «ο λόγος που είμαι κυρίως γνωστός»!
Παρά το λαμπρό της επέμβασης του δαιμόνιου πορτιέρο όμως, πόσο κρίμα είναι να μείνει γνωστός για αυτή του την απόκρουση και όχι για το σύνολο της τρομερής του καριέρας. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που στα 18 του δούλευε ακόμα ως οικοδόμος και άρχισε να παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο στα 22 του! Κι αν η Αγγλία έχει ευτυχήσει να δει μια μακρά σειρά θρυλικών γκολκίπερ, ο Γκόρντον Μπανκς είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος.
Και ήταν ακριβώς οι μέρες του στις τάξεις των «Λιονταριών» που θα του εξασφάλιζαν την τιμή του καλύτερου βρετανού τερματοφύλακα όλων των εποχών. Έχοντας ήδη κάνει το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο στέρνο από το 1963, ήταν στην πορεία της Αγγλίας στο Παγκόσμιο του 1966 που θα έγραφε Ιστορία. Παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν φιγούραρε στα πρωτοσέλιδα με τους άγγλους θριαμβευτές του τελικού (4-2) του Μουντιάλ του 1966, η συνεισφορά του στο τουρνουά ήταν ανεκτίμητη.
Κι αυτό γιατί χρειάστηκαν 442 ολόκληρα λεπτά για να φάει το πρώτο του γκολ, κι αυτό στα ημιτελικά με την Πορτογαλία, όταν το πέναλτι του Εουσέμπιο έβαλε τέλος στο ρεκόρ των 7 μουντιαλικών αγώνων του χωρίς τέρμα, κάτι που παραμένει ακόμα και σήμερα αγγλικό ρεκόρ!
«Η Τράπεζα της Αγγλίας», όπως έμεινε γνωστός ο διαπρεπής πορτιέρο καθώς κρατούσε την εστία του τόσο ασφαλή όσο είναι και τα λεφτά στα απόρθητα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας(!), συνέβαλε τα μέγιστα στην πρώτη και μόνη κούπα που σήκωσαν ποτέ τα «Λιοντάρια» σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Αν και η πλέον περίφημη στιγμή που θα ερχόταν 4 χρόνια αργότερα, στο Μεξικό του 1970, όπου κράτησε το ανέπαφο της εστίας του σε δύο από τα τρία ματς της φάσης των ομίλων και έκανε βέβαια την απαράμιλλη επέμβαση στην κεφαλιά του Πελέ στο ματς με τη Σελεσάο, που έμεινε γνωστή ως «Απόκρουση του Αιώνα»…
Ένα μπουκάλι μπίρας όμως έμελλε να τον τραυματίσει στις παραμονές του προημιτελικού με τη Δυτική Γερμανία, κάνοντάς τον να χάσει την αναμέτρηση: «Από όλους τους παίκτες που θα μπορούσα να χάσω, έπρεπε να χάσω αυτόν!», διαμαρτυρήθηκε ο προπονητής των «Λιονταριών» Alf Ramsey.
Παρά το 2-0 της Αγγλίας, ο Μπεκενμπάουερ σκόραρε στο 68’ και έβαλε τα Πάντσερ και πάλι στο ματς, από το οποίο θα έφευγαν τελικά νικητές με 3-2. Ο «κάιζερ» Φραντς σχολίασε αργότερα ότι δεν θα είχε σκοράρει αν οι Άγγλοι είχαν τον Μπανκς κάτω από τα δοκάρια τους…
Η κακή τύχη του Μπανκς όμως δεν θα τελείωνε εδώ: τον Οκτώβριο του 1972, όντας ακόμα ο Νο 1 πορτιέρο της εθνικής, έχασε την όραση στο δεξί του μάτι σε τροχαίο δυστύχημα, κάτι που του στέρησε τις συμμετοχές του στα «Λιοντάρια».
Όπως το ήθελε ο Πελέ για την περιβόητη απόκρουση του Μπανκς: «Ξέρω ότι σκόραρα αυτό το γκολ, ο Μπανκς απλώς μου το έκλεψε»! Κι αυτό για τον τερματοφύλακα που η International Federation of Football History & Statistics ονόμασε τον δεύτερο καλύτερο του 20ού αιώνα, πάνω από τον Ντίνο Τζοφ και κάτω μόνο από τον θρυλικό Σοβιετικό Λεβ Γιασίν. Κάτι που θα έκανε τον Πελέ να τον αναγορεύσει σε ακόμα υψηλότερη θέση: «Ήταν πιθανότατα ο καλύτερος αμυντικός της Ιστορίας»…