Ο πλέον διαβόητος κανονιέρης της γενιάς του και μέχρι το 2006 ο κορυφαίος μουντιαλικός σκόρερ όλων των εποχών, ο Γκερντ Μίλερ έκανε το όνομά του συνώνυμο του γκολ, με τα αξιοσημείωτα αγωνιστικά ρεκόρ του να παραμένουν ακόμα και σήμερα ασύλληπτα.
Το αστέρι της Μπάγερν και της Δυτικής Γερμανίας, ο τρομερός «Der Bomber», σκόραρε 365 γκολ σε 427 ματς της Μπουντεσλίγκα και άλλα 68 σε 62 διεθνή παιχνίδια, επιδόσεις που παραμένουν ορόσημα ακόμα και για τα σημερινά, σαφώς διαφορετικά, δεδομένα.
Κι όλα αυτά από έναν παίκτη που τραγουδούσε άλλοτε «ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι δεν είναι καθόλου εύκολο, τα γκολ δεν έρχονται φτηνά», στο σύντομο πέρασμά του από την ποπ μουσική, με το κομμάτι του «Dann macht es bum»!
Για τον ίδιο βέβαια κάθε άλλο παρά δύσκολο ήταν το σκοράρισμα, καθώς ο Μίλερ έχει πολλά αξιομνημόνευτα γκολ να περηφανεύεται: «Το πιο σημαντικό ήταν αναμφίβολα το γκολ που μας έβαλε μπροστά με 2-1 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 στο Μόναχο», θυμάται ο δαιμόνιος κανονιέρης.
Η χρυσή εποχή των Πάντσερ δεν θα ήταν στα σίγουρα η ίδια χωρίς τον Μίλερ στις τάξεις τους, με τον «κάιζερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ να σπεύδει να τονίσει: «Ό,τι έχει καταφέρει να γίνει η Μπάγερν το χρωστά στον Γκερντ Μίλερ και τα γκολ του».
Ήταν απλώς θέμα χρόνου λοιπόν να προσκληθεί στην εθνική ο τρομερός σκόρερ, με τον ομοσπονδιακό προπονητή Helmut Schon να καλεί τον Μίλερ να κάνει το ντεμπούτο του στα Πάντσερ το 1966, στο 2-0 της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας.
Ο Μίλερ θα έγραφε ωστόσο ιστορία στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, όταν ολοκλήρωσε την πορεία της Δυτικής Γερμανίας ως ο κορυφαίος σκόρερ του θεσμού με 10 γκολ σε 6 παιχνίδια! Ο ίδιος τονίζει τη σημαντικότητα εκείνης της διοργάνωσης ως εξής: «Εκείνη η διοργάνωση ήταν πιο σημαντική για μένα από το 1974. Είχαμε τότε μια εκπληκτική ομάδα, παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν την ομάδα του Ευρωπαϊκού του 1972 ως την καλύτερή μας».
Ο «Der Bomber» ήταν στα γήπεδα του Μεξικού πραγματικά δαιμονισμένος, με τα δύο απανωτά χατ-τρικ του με Βουλγαρία και Περού να του εξασφαλίζουν το Χρυσό Παπούτσι του θεσμού και αργότερα τη Χρυσή Μπάλα!
Παρά την ασύλληπτη επίδοση του Μίλερ ωστόσο, δεν θα υπήρχε κούπα για εκείνον και την τρομερή του παρέα στο Μουντιάλ του 1970: η Ιταλία θα νικήσει τα Πάντσερ με 4-3, παρά τα δύο γκολ του Μίλερ, σε έναν δραματικό ημιτελικό που έφτασε μέχρι την παράταση…
Στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως του 1974, ο Μίλερ θα είναι συνεπέστατος στο ραντεβού του με την Ιστορία, σκοράροντας ένα εκπληκτικό νικητήριο γκολ στον τελικό με την Ολλανδία, εκεί στο 43ο λεπτό στο «Olympiastadion» του Μονάχου!
Έχοντας ήδη κατακτήσει το Ευρωπαϊκό του 1972, εξολοθρεύοντας τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό με 3-0, τα Πάντσερ και ο Μίλερ ήταν πραγματικά ασταμάτητα στο Παγκόσμιο του 1974 στα εδάφη της πατρίδας τους.
Ο Μίλερ έχασε βέβαια τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ, κάτι που αντιστάθμισε φυσικά με το χρυσό γκολ στον τελικό, ανεβάζοντας τον δείκτη των μουντιαλικών τερμάτων του στα 14, παγκόσμια επίδοση που ξεπεράστηκε κατά ένα γκολ από το άλλο φαινόμενο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, τον Ρονάλντο, μόλις το 2006!
Και βέβαια αυτό θα ήταν το ιδανικό τέλος σε μια υπέρλαμπρη καριέρα, καθώς ο Μίλερ ανακοίνωσε το τέλος των διεθνών του συμμετοχών μετά την κατάκτηση της παγκόσμιας κούπας, με τον ίδιο μόλις στα 28 χρόνια της ζωής του.
Τα ρεκόρ του ωστόσο παραμένουν: σε ηλικία 21 ετών, ψηφίστηκε κορυφαίος γερμανός παίκτης της χρονιάς (1967), πριν κατακτήσει για άλλη μια φορά τον τίτλο δύο χρόνια αργότερα. Το 1970 έγινε ο πρώτος γερμανός ποδοσφαιριστής που στέφθηκε κορυφαίος ευρωπαίος παίκτης της χρονιάς, αφού κατέκτησε τον τίτλο του τοπ σκόρερ στο Μουντιάλ του 1970. Και βέβαια έχει τρεις συμμετοχές στη χρυσή ενδεκάδα της FIFA (1971, 1972, 1973) και μία στην αντίστοιχη της UEFA (1973) που προσυπογράφουν ποιος ακριβώς ήταν το φοβερό γερμανικό βομβαρδιστικό της εστίας…