Οιωνό τίτλου αποτελεί για τον Ολυμπιακό η διαφορά των 4 τεσσάρων βαθμών από τον Παναθηναϊκό στις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία της 2ης αγωνιστικής

Οιωνό τίτλου αποτελεί για τον Ολυμπιακό η διαφορά των 4 τεσσάρων βαθμών από τον Παναθηναϊκό στις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Αν και οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών το φετινό πρωτάθλημα, οι Πειραιώτες έχουν αποκτήσει ανάλογη διαφορά από τον αιώνιο αντίπαλό τους άλλες δύο φορές στο παρελθόν από την 2η αγωνιστική της Α’ Εθνικής.

Η πιο πρόσφατη ήταν το 2005-06, όταν οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στην πρεμιέρα το «τριφύλλι» και στη συνέχεια αύξησαν τη διαφορά στους πέντε πόντους, νικώντας τον Πανιώνιο και βλέποντας τον Παναθηναϊκό να μένει στο 0-0 στη Λιβαδειά. Ο τίτλος ήρθε δύσκολα, ύστερα από μάχη με τους «πράσινους» και την ΑΕΚ.

Το 2002/03 ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +6 στη 2η αγωνιστική. Ηταν η χρονιά με το καταστροφικό ξεκίνημα των «πρασίνων» με τον Σάντος, αλλά με τον Μαρκαριάν τα δεδομένα άλλαξαν και οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία, χάρη στο 3-0 της Ριζούπολης.

Ένα εκπληκτικό στατιστικό στοιχείο έχουν καταγράψει οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν φορέσει την φανέλα του Πανιωνίου. Συγκεκριμένα, ο Τζεμπούρ (τρία) και ο Σιόβας με τον Μανιάτη (από ένα) έχουν πετύχει τα πέντε από τα έξι γκολ των Πειραιωτών στις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Πολλά έχουν αλλάξει στην καριέρα του Βασίλη Τοροσίδη από την πρώτη του εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Πλέον ο «Τόρο» είναι ο παλιότερος παίκτης του Ολυμπιακού, βασικός στην Εθνική Ελλάδας και από χθες έχει στην πλάτη του 200 συμμετοχές στην Α’ Εθνική.

Το καλύτερο ξεκίνημα από το 1970/71 πραγματοποιεί ο Πανιώνιος. Παράλληλα, οι «κυανέρυθροι» είχαν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος από την σεζόν 2007/08 (0-0 στην έδρα του Αρη και 2-0 τον Λεβαδειακό εντός).

Ανάλογα σημαντική είναι η επιτυχία του Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες πραγματοποιούν και εκείνοι το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία τους στην πρώτη κατηγορία, αφού τη σεζόν 2010/11 και εκείνη του 2009/10 είχαν ξεκινήσει με νίκη και ισοπαλία (4 βαθμούς). Χθες, εκτός από την παράδοση που έσπασαν κόντρα στην Κέρκυρα, κατάφεραν να κάνουν το «δύο στα δύο» στους πρώτες αγώνες της Σούπερ Λίγκας.

Εκατό συμμετοχές στην Α’ Εθνική συμπλήρωσε ο Μίρνες Σίσιτς στη χθεσινή ισοπαλία του ΟΦΗ στην έδρα του Άρη. Ο Σλοβένος μεσοεπιθετικός είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με τη Λάρισα στις 5 Νοεμβρίου 2005, στη νίκη με σκορ 2-1 επί του Ατρομήτου στο Αλκαζάρ.

Η… παράδοση του Μάκη Κατσαβάκη κόντρα στον ΟΦΗ υπερίσχυσε του νικηφόρου σερί του Άρη απέναντι στους Κρητικούς. Οι «κίτρινοι» μετρούσαν έξι νίκες εντός-εκτός, ενώ ο Σερραίος δεν έχει νικήσει ποτέ την κρητική ομάδα ως γηπεδούχος σε έξι – πλέον – αναμετρήσεις (πέντε ισοπαλίες και μία ήττα).

«Μαύρη» ήταν για τον Κώστα Κατσουράνη η 400η συμμετοχή του στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αφού δέχθηκε την κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Συγκεκριμένα, ο διεθνής χαφ μετράει 292 παρουσίες στην Α’ Εθνική, 28 στη Β’ και άλλες 80 στην Πορτογαλία. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στις 15 Ιανουαρίου 1997 στο εκτός έδρας παιχνίδι της Παναχαϊκής με τον Αθηναϊκό (3-1).

Την 100η του συμμετοχή στην Α’ Εθνική έφτασε ο Χρήστος Αραβίδης στο παιχνίδι του Πανιωνίου με την Βέροια. Ο 25χρονος επιθετικός είχε κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία με τη φανέλα του Ακράτητου στις 21/11/2005 (ήττα από την ΑΕΚ στα Ανω Λιόσια με 2-1).

Το ξεκίνημα του Πλατανιά με μία νίκη και μία ισοπαλία είναι το καλύτερο για νεοφώτιστη ομάδα στην Α’ Εθνική από το 1975-76! Τότε ο Παναιτωλικός είχε τα ίδια αποτελέσματα, αλλά σε δύο εντός έδρας ματς (2-2 με Αρη, 1-0 τον Απόλλωνα).

Τα δέκα γκολ στη Σούπερ Λίγκα με τη φανέλα της Skoda Ξάνθης έφτασε ο Μάρκο Μαρκόφσκι.

Πηγή: sport-fm.gr