Τα προβλήματα για το ελληνικό βόλεϊ εδώ και μερικά χρόνια έχουν γίνει μόνιμος βραχνάς και το πρωτάθλημα της Α1 των ανδρών εξ ορισμού είναι το πρώτο που πρέπει να βρει τρόπο να τα αντιμετωπίσει, ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου. Έτσι, η διοργανώτρια αρχή (ΕΣΑΠ) απέστειλε χθες επιστολή στον ΓΓΑ, Πάνο Μπιτσαξή,  προκειμένου να μεσολαβήσει για τον κανονισμό που αφορά τους αθλητές, της επιχορήγησης των ΤΑΑ και τα λιγοστά χρονικά περιθώρια που απομένουν, ώστε να ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Με επιστολή που έστειλε σήμερα η ΕΣΑΠ προς τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τη μη επίλυση έως σήμερα των εκκρεμών θεμάτων που απασχολούν την Ένωση και τα μέλη της και τα οποία είχαν τεθεί σε συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, η ΕΣΑΠ έθεσε το θέμα της μη έκδοσης των κανονισμών για τον αριθμό των αθλητών (Ελλήνων, αλλοδαπών και άλλων) και τον κανονισμό σχέσεων αθλητών-ΤΑΑ που, όπως τονίζεται, είναι απολύτως απαραίτητοι για τον προγραμματισμό των ομάδων.

Επίσης, έθεσε το θέμα της νομικής μορφής και της οικονομικής επιχορήγησης των ΤΑΑ, για τα οποία απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση, καθώς, επίσης και της μη εκταμίευσης της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης 2009-2010, τη στιγμή που αυτό έχει συμβεί με άλλα αθλήματα που διέπονται από το ίδιο νομοθετικό καθεστώς.

Παράλληλα, η ΕΣΑΠ ενημέρωσε τον ΓΓΑ ότι, όπως συζητήθηκε και στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ένωσης, κάθε αλλαγή στο ισχύον καθεστώς μπορεί να θέσει και θέμα διατήρησης και της νομικής μορφής των ΤΑΑ και, κατ’ επέκταση, όλων των διαδικασιών που επηρεάζουν και άλλους θεσμικούς παράγοντες (συμβόλαια αθλητών, κλπ).

Καταλήγοντας στην επιστολή της η ΕΣΑΠ, τονίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για την οργάνωση του νέου πρωταθλήματος έχουν γίνει «ασφυκτικά» και όλες αυτές οι εκκρεμότητες έχουν φέρει σε απόγνωση τα σωματεία-μέλη της, ενώ η Ένωση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα προγραμματισμό για το νέο πρωτάθλημα (έκδοση προκήρυξης, προγραμματισμός κλήρωσης του πρωταθλήματος, κ.α.).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το νέο ΔΣ της ΕΣΑΠ, αμέσως μετά την εκλογή του, ζήτησε συνάντηση με τον ΓΓΑ, προκειμένου να του γνωστοποιήσει, εκ νέου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επαγγελματικό βόλεϊ, κάτι που δεν έχει γίνει δυνατό μέχρι σήμερα».