Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φρούτου κάθε μέρα σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του ύπνου και της ποιότητας της διατροφής.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενη εργασία ότι η πρόσληψη αβοκάντο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε στο Healio ο μεταδιδακτορικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Penn State, Δρ Janhavi J. Damani, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο Nutrition 2024 στο Σικάγο, βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες στις οποίες εξετάστηκαν τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία, υποδηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να βελτιώσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και την LDL-C χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος.

Αβοκάντο

Σύμφωνα με την nypost για την τρέχουσα μελέτη, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν τυχαία, είτε για να καταναλώνουν ένα αβοκάντο την ημέρα για 6 μήνες, είτε για να ακολουθήσουν μια τυπική διατροφή, δηλαδή να τρώνε λιγότερα από δύο το μήνα.

Στην ανάλυσή της, η ομάδα του Damani αξιολόγησε τον αντίκτυπο της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στην υγεία της καρδιάς των ατόμων με κοιλιακή παχυσαρκία, σύμφωνα με το Healio.

Χρησιμοποιώντας το Life’s Essential 8 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μια κατευθυντήρια γραμμή για την καρδιαγγειακή υγεία, η ομάδα αξιολόγησε ένα δείγμα 969 ατόμων για ποιότητα διατροφής, γλυκόζη αίματος, αρτηριακή πίεση, ΔΜΣ, λιπίδια αίματος, σωματική δραστηριότητα και υγεία ύπνου, τα οποία παίζουν ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας μειώθηκαν σε όσους διατήρησαν τον τρόπο ζωής τους και απείχαν από την κατανάλωση αβοκάντο, ενώ αυτή η «τάση δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα με λάμβανε το αβοκάντο», είπε ο Damani στο Healio.

Αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες μεταξύ των ομάδων, τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο σε καθημερινή βάση είδαν βελτίωση στις βαθμολογίες τους για την υγεία του ύπνου, την ποιότητα της διατροφής και τα λιπίδια του αίματος, όπως η χοληστερόλη.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει ώθηση σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις «σύνθετες συσχετίσεις» μεταξύ ορισμένων τροφίμων και της καρδιαγγειακής υγείας.