Τη δράση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που λειτουργούσαν παράλληλα στη Βόρεια Ελλάδα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ως «συγκοινωνούντα δοχεία», με αντικείμενο την τοκογλυφία και την μαστροπεία, αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής αστυνομίας. Για εμπλοκή στα δύο κυκλώματα κατηγορούνται συνολικά 31 άτομα, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα οικονομικών αδικημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κύκλωμα φέρεται ότι δάνειζε χρήματα σε παίκτες τυχερών παιγνίων με όρους τοκογλυφικούς, «εξάγοντας» μάλιστα τη δράση του και στην πόλη της Γευγελής, στην γειτονική ΠΓΔΜ. Ως «εγκέφαλος» αυτού του κυκλώματος, φέρεται ένας Έλληνας, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να είχε κι ο αδελφός του.
Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα χορήγησε τοκογλυφικά δάνεια συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της κρατούσαν εξαρχής το προσυμφωνημένο επιτόκιο και στη συνέχεια αξίωναν το υπόλοιπο ποσό του δανείου. Στις περιπτώσεις δε, που οι δανειζόμενοι αποπλήρωναν τα χρέη τους, τα κατηγορούμενα ως μέλη της φρόντιζαν οι καταθέσεις των χρημάτων να γίνονται σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, ώστε να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα έσοδά τους.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιπλέον, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις και λέξεις στις μεταξύ τους συνομιλίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο εντοπισμού και σύλληψής τους από τις διωκτικές αρχές. Ενδεικτικό είναι ότι αποκαλούσαν τους τόκους «βιολιά» και το ταμείο «κάβα».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύκλωμα, δραστηριοποιείτο στην μαστροπεία, εκμεταλλευόμενο κυρίως αλλοδαπές γυναίκες. Εκτιμάται ότι αποτελείτο από 20 μέλη, ανάμεσά τους Έλληνες και αλλοδαποί (άνδρες και γυναίκες). Σύμφωνα με την αστυνομία, ως «ιθύνοντες νόες» φέρονται ένας Έλληνας κι ένας Τσέχος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διηύθυναν «γραφείο» μέσω του οποίου κανονίζονταν τα ερωτικά ραντεβού.
Οι σεξουαλικές συνευρέσεις πραγματοποιούνταν έναντι αμοιβής σε δωμάτια ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, στις κατοικίες των πελατών, ή σε οίκους ανοχής που ανήκαν στα ηγετικά στελέχη. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν επιφορτισμένα να κανονίζουν τα ραντεβού, να μεταφέρουν τις εκδιδόμενες σ’ αυτά και να καλύπτουν τις ανάγκες διαμονής τους στην ελληνική επικράτεια.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σε αρκετές περιπτώσεις οι δύο εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω των αρχηγικών τους μελών. Ειδικότερα, η πρώτη, κανόνιζε σε «πελάτες» της στους οποίους είχε δανείσει χρήματα, ραντεβού με εκδιδόμενες γυναίκες που εκμεταλλευόταν η δεύτερη οργάνωση.
Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας έρευνες σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας και της Ημαθίας, με τη συνδρομή αστυνομικών των υποδιευθύνσεων Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.
Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 137.000 ευρώ, όπως επίσης 4.850 δολάρια ΗΠΑ και 2.800 λίρες Αγγλίας, αντίγραφα τραπεζικών επιταγών, δεκάδες κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και σημειωματάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία ένας 49χρονος Έλληνας και μία 37χρονη από τη Ρωσία, ο πρώτος για παράβαση του νόμου περί όπλων και η δεύτερη για ναρκωτικά.