Η δράση του 47χρονου γιατρού «μαϊμού» που υποσχόταν πρωτοποριακές θεραπείες για ανίατες ασθένειες με σκευάσματα από βότανα και δραστικές ουσίες κάνναβης μετρά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές.
Απατεώνας με πολλά πρόσωπα ο κατηγορούμενος φέρεται να χρησιμοποιούσε το όνομα Νίκος Κοντός, ενώ εμφανιζόταν ακόμη και ως πιλότος ή γιατρός της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που εκτός από το θαύμα της θεραπείας σε βαριά ασθενείς έταζε μέχρι και μεταθέσεις.
Ο κατηγορούμενος, κατά περίπτωση, συστηνόταν και ως ανιψιός πολύ γνωστού εφοπλιστή. Όσο για την γυναίκα του, η οποία εμφανίζεται και ως συνεργός του, ο 47χρονος, σύμφωνα με την κατηγορία, έλεγε πως είναι κόρη ή ανιψιά άλλου εφοπλιστή.
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, ήταν… επαγγελματίας απατεώνας, χωρίς καμία αναστολή, προτιμούσε να εμφανίζεται χωρίς ιατρική μπλούζα ή διακριτικά του τίτλου του αλλά δήλωνε διακεκριμένος γιατρός από την Ελβετία.
Για να ενισχύσει τη θέση του και να πείσει τα υποψήφια θύματα του εμφανιζόταν και ως ένα άτομο που είχε επαφές με πολιτικούς δικαστές και υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας.
Παράλληλα, φέρεται να δήλωνε στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού καθώς και ότι είχε επαφές με το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα με τις Μονές Εσφιγμένου και Βατοπαιδίου, το Πατριαρχείο, το Βατικανό και τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.
Το Φεβρουάριο 2017, σύμφωνα με τις αρχές, ο κατηγορούμενος επισκέφτηκε οικογένεια στη Λάρισα φορώντας στρατιωτική στολή πιλότου και υποσχόταν μεταθέσεις. Την ίδια ώρα, δήλωνε μεσίτης σε εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας ενώ είχε προσεγγίσει ακόμα και έναν πρόεδρο εφετών παριστάνοντας τον γιατρό.
Η θεραπεία των πέντε μηνών
Ο κατηγορούμενος, για ανθρωποκτονία κατά συρροή, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και απάτη, φέρεται να ευθύνεται για το θάνατο τριών ανθρώπων, δυο παιδιών ηλικίας 14 και 16 ετών και ενός 78χρονου, ενώ εξετάζονται δεκάδες ακόμη υποθέσεις ασθενών.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, η συνήθης θεραπεία που πρότεινε είχε διάρκεια 5 μηνών και τα βότανα τα προμηθευόταν από συγκεκριμένο κατάστημα στο Πήλιο.
Ο 47χρονος φέρεται να ζητούσε από τα υποψήφια θύματά του να υποβληθούν σε εξετάσεις (μαγνητική-αξονική τομογραφία) σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα ενώ τους εξέταζε σε ιδιωτικά ιατρεία κλινικών, χωρίς, όπως διαπιστώθηκε, να υπάρχει εξαρτημένη σχέση εργασίας με τη μεσολάβηση-συναίνεση ιατρών των κλινικών.
Από μαρτυρίες προκύπτει ότι εμφανιζόταν ως συνοδός ασθενών είτε σε χώρους ιδιωτικών ιατρείων ή σε άλλους χώρους, όπως καφετέριες και ξενοδοχεία ενώ αναλάμβανε ακόμη και τον συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές.
Αν και ο ίδιος δεν συμμετείχε στα χειρουργεία ήταν παρών κατά την εισαγωγή των ασθενών αλλά και κατά την διάρκεια των επισκέψεων της ομάδας των γιατρών και το εξιτήριο.
Σύμφωνα με την κατηγορία , ο 47χρονος προέβαινε στην εκτίμηση-αξιολόγηση εξετάσεων με τη συναίνεση των ασθενών να του αποστέλλουν τα αποτελέσματα και απαξίωνε όλους τους γιατρούς. Μάλιστα, δεν επιβεβαίωνε τις γνωματεύσεις άλλων ιατρών και χορηγούσε δικά του «φάρμακα» σε ενέσιμη μορφή λέγοντας ότι είναι εξιδεικευμένα σκευάσματα από Ελβετία. Φυσικά οι… υπηρεσίες του κόστιζαν χρυσάφι και σε πολλές περιπτώσεις εισέπραττε επιταγές οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή τρίτων προσώπων. Μάλιστα, φέρεται να είχε δώσει επιταγή ακόμη και σε ιδιοκτήτη σχολής που φοιτούσαν τα παιδιά του.
Οι υποψίες και το χειρουργείο
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του γιατρού «μαϊμού» ξεκίνησε όταν αναζήτησε συνεργασία σε γνωστή κλινική στο κέντρο της Αθήνας και συστήθηκε στον υπεύθυνο ως νευροογκολόγος με έδρα την Ελβετία, ανιψιός γνωστού εφοπλιστή με πατέρα αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο 47χρονος φέρεται να είπε πως διατηρεί σπίτι στο Λαγονήσι και ότι η σύζυγός του είναι κόρη άλλου γνωστού εφοπλιστή. Μάλιστα, εμφανίζεται να ισχυρίστηκε πως ο ίδιος αφιλοκερδώς βοηθάει μοναχούς καθώς έχει σχέση με την Εκκλησία.
Όταν του πρότειναν να γραφτεί στο δυναμικό της κλινικής ο 47χρονος αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να έχει επαφή με το δημόσιο και την εφορία και έτσι δεν αναζητήθηκαν ποτέ τα πιστοποιητικά του.
Ο υπεύθυνος της κλινικής έκανε τέσσερις επεμβάσεις σε ασθενείς του 47χρονου. Ωστόσο, άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν διαπίστωσε ότι ο 47χρονος δεν γνώριζε πώς να αποστειρώνει τα χέρια του και υποψιάστηκε ότι οι αναφορές του σε επαφές με σημαντικά πρόσωπα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.