Ο κόσμος του βυθού έχει μετατραπεί σε «βασίλειο» της πλαστικής σακούλας. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές έχουν εγκατασταθεί στις ελληνικές θάλασσες. Τα ψάρια και το θαλάσσιο περιβάλλον απειλούνται.

Πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών, σακούλες, τσιγάρα, σαμπρέλες, επιπλέουν σε πολλά σημεία των θαλασσών και η εικόνα μόνο απογοητευτική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στα παράλια του δήμου Μελιβοίας που φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους, κάποιοι για ακόμη μια χρονιά έδειξαν τον «πολιτισμό» τους. Αντί να κάνουν τον κόπο να πετάξουν τα απορρίμματά τους στους κάδους, αποφάσισαν ότι είναι καλύτερο να τα πετάξουν στο νερό, λες και θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Οι δυσάρεστες επιπτώσεις όμως δεν αφορούν μονάχα τους ανθρώπους αλλά και τους μόνιμους «κατοίκους» της θάλασσας όπως είναι τα ψάρια και τα θηλαστικά.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, κάποιες από τις επιπτώσεις της μόλυνσης των ελληνικών θαλασσών που προέρχονται είτε από σκουπίδια είτε από τη ρίψη αποβλήτων είναι:

1.Τα απορρίμματα γίνονται συχνά «τροφή» των χελωνών, των δελφινιών, των πουλιών και των ψαριών με αποτέλεσμα πολλά να τραυματίζονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή και να πνίγονται κατά την κατάποσή τους. Στο Σαρωνικό έχει βρεθεί νεκρή μια πολύ σπάνια χελώνα του είδους Μήδας που είχε μέσα στο στομάχι της πλαστικές σακούλες επιφάνειας 10 τετραγωνικών μέτρων.

2. Πολλά θαλάσσια είδη παγιδεύονται σε απορρίμματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή και να θανατώνονται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα παρακάτω:
Ψαράς από την Κεφαλλονιά έχει πιάσει ροφό ο οποίος είχε καταπιεί δοχείο ορυκτελαίων.
Έχει καταγραφεί γερανός να τσιμπά πλαστική σακούλα από λιπάσματα και να ταΐζει με κομματάκια πλαστικού τα μικρά του. Εννοείται ότι στη φωλιά του εκτός από κλαδάκια και άλλα φυσικά υλικά κρέμονταν και πολλά κομμάτια πλαστικού.

Κάθε καλοκαίρι ανακαλύπτονται στις ελληνικές θάλασσες χελώνες careta careta νεκρές μέσα σε πλαστικές σακούλες που έχουν βρει στο δρόμο τους.
Τα δελφίνια της Μεσογείου είναι τα πιο βεβαρημένα από την υψηλή μόλυνση των θαλασσών. Χιλιάδες ζωνοδέλφινα της Μεσογείου έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιδημίας που έβρισκε το αμυντικό σύστημα των ζώων αυτών εξασθενημένο εξαιτίας της ρύπανσης των θαλασσών από χημικά.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν:

-Να μην πετάμε σκουπίδια κατά τη διάρκεια παραμονής μας στην παραλία έστω κι αν δεν υπάρχουν κάδοι.

-Να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας.

-Να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς θα προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον.

Επίσημα στοιχεία:

Σε απέραντες χωματερές έχουν μετατραπεί οι θάλασσες του πλανήτη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Μεσόγειος SOS.
Συγκεκριμένα, περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων φτάνουν καθημερινά στις θάλασσες από προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, δημιουργώντας σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και την υγεία.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο των ωκεανών επιπλέουν περίπου 28.750 κομμάτια πλαστικού.
Ανάμεσα στα επικίνδυνα απόβλητα συγκαταλέγονται γυάλινοι λαμπτήρες και μπουκάλια, παντός είδους πλαστικά, μπουκάλια σπρέι και δοχεία απορρυπαντικών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα από τα πιο συχνά απορρίμματα, που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες, η πλαστική σακούλα, χρειάζεται για να διασπαστεί έως και 20 χρόνια, ενώ προκαλεί το θάνατο σε θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες που την καταπίνουν, καθώς το σχήμα της μοιάζει με αυτό της μέδουσας ή του καλαμαριού.

Πηγή: eleftheria.gr