Σε 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας δρούσε το πολυμελές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, που εξαρθρώθηκε μετά από γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκιδικής.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν ένας 66χρονος, που φέρεται και ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης και άλλα 43 άτομα, ηλικίας από 25 έως 74 ετών, μεταξύ των οποίων συνταξιούχοι, δημοτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 66χρονος είχε συστήσει την εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εμπορία αρχαίων αντικειμένων σε χώρες του εξωτερικού. Τα αντικείμενα προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές.
Ο 66χρονος αφού παραλάμβανε τα αρχαία, τα αξιολογούσε και στη συνέχεια τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για τον σκοπό αυτό, είτε μετέβαινε ο ίδιος στο εξωτερικό, είτε τα έστελνε μέσω εταιριών σε ειδικούς φακέλους και σε μικρό αριθμό για να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως συχνά μετέβαινε σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία και έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε κυρίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας, όπλα, μεγάλος αριθμός ανιχνευτών μετάλλων και έντυπα- βιβλία για το χαρακτηρισμό των αρχαίων αντικειμένων.
Μεταξύ των νομισμάτων και των αρχαίων αντικειμένων περιλαμβάνονται και αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής- αρχαιολογικής αξίας, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα πΧ έως τα βυζαντινά χρόνια.