Ξεκίνησε το πρωί στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για το θάνατο του αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας το Μάρτιο του 2014.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου παραπέμφθηκαν 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.
Άπαντες οι κατηγορούμενοι είναι παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκτός από έναν, που παρίσταται δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Κληθέντες να διατυπώσουν ενώπιον του δικαστηρίου την υπερασπιστική τους θέση, οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους, δήλωσαν ότι αρνούνται τις σε βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είπε ότι «είμαι αθώος», ενώ άλλος σημείωσε: «δεν έχω καμία σχέση με την κατηγορία που αντιμετωπίζω».
Υπενθυμίζεται ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι υπέβαλαν τον αλβανό βαρυποινίτη σε βασανιστήρια προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία που διέπραξε -λίγες μέρες πριν μεταχθεί στη Νιγρίτα- σε βάρος συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο ο Καρέλι.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».
Να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας αριθμεί 65 άτομα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συνάδελφοι των κατηγορουμένων από τις φυλακές Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, όπως επίσης ένας ξάδελφος του θύματος.