Ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Το γεγονός μάλιστα, ότι η έρευνα αφορά το 2008 και στηρίχτηκε στα εισοδήματα των νοικοκυριών του προηγούμενου έτους (2007), ενώ δηλαδή δεν είχε ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, «αποκαλύπτει» πόσο πιο δραματική είναι η κατάσταση σήμερα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2008, το ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανερχόταν σε 2.185,70 ευρώ, με τα φτωχά νοικοκυριά να διαθέτουν 1.769,50 ευρώ και τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.292,73 ευρώ.
Η μεγαλύτερη δυσκολία για τα νοικοκυριά ήταν οι δαπάνες στέγασης, ενώ ακόμη και το 22,5% του μη φτωχού πληθυσμού είχε οικονομικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες, δαπάνες αξίας περίπου 500 ευρώ. Σε ποσοστό19,3% συνολικά δηλώνουν ότι δυσκολεύονται αρκετά στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού, καταλήγει η έρευνα.