Μία έκρηξη χειροβομβίδας, στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, σε είσοδο πολυκατοικίας στου Γκύζη ήταν η αφορμή, για να ξεκινήσει η έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, που οδήγησε στην εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης με φερόμενο ως αρχηγό τον πενηνταεννιάχρονο, γνωστό στη νύχτα με το παρατσούκλι «Αρκούδος».
Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία διαμένουν δύο οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού με αρχηγικό, μάλιστα, ρόλο, ενώ η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. οδηγεί σε δύο άλλους, επίσης, οργανωμένους οπαδούς των «πρασίνων» (σ.σ. συνελήφθησαν και οι δύο στα επεισόδια του Σαββάτου κοντά στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας). Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη της χειροβομβίδας θα ακολουθήσουν δύο εμπρηστικές επιθέσεις (σ.σ. βόμβες μολότοφ) σε ψητοπωλεία στο Μαρούσι και τη Νέα Ιωνία, ενώ λίγες ημέρες αργότερα το ίδιο κατάστημα στο Μαρούσι θα γίνει και πάλι στόχος. Οι κινήσεις των δραστών έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, με το newsbeast.gr να εξασφαλίζει τα σχετικά βίντεο που αποτυπώνουν καρέ-καρέ την προσέγγιση αλλά και την επίθεση.
Σε ό,τι αφορά τον φερόμενο ως αρχηγό με την προσωνυμία «αρκούδος», ο οποίος διέμενε στα Μεσόγεια σε σχετικά απομονωμένη περιοχή, το διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αττικής αναφέρει πως «συγκρότησε και διηύθυνε επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, με εγκληματική σε βάθος προοπτική, όπου η βούληση του κάθε μέλους υποτάσσεται στην βούληση της ολότητας και στην οποία τα μέλη αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία ομάδα». Γίνεται αναφορά σε κακουργηματικές πράξεις όπως η εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» στα καταστήματά τους, καθώς και η κατά παραγγελία και έναντι αμοιβής ρίψη χειροβομβίδας, η τοποθέτηση αυτοσχέδιων εμπρηστικών – εκρηκτικών μηχανισμών, οι εμπρησμοί και η πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε άτομα.
Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ήτοι Άνω Λιοσίων, Αχαρνών, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Πετρουπόλεως, Αθηνών, Εξαρχείων, Ψυρρή, Κεραμεικού (Γκάζι), Ταύρου, Καλλιθέας, Πατησίων, Νέας Σμύρνης, Λυκόβρυσης, Πεντέλης, Νέου Ηρακλείου, Μελισσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Γέρακα, Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Κορωπίου, Πειραιώς, Κορυδαλλού και Ελληνικού, παρέχοντας «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους διάφορα χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών τηρούσαν αυστηρά μέτρα προστασίας, καθώς στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες σπάνια ανέφεραν τα μικρά τους ονόματα και ποτέ τα επίθετά τους. Σχεδόν πάντα μιλούσαν αόριστα και συνθηματικά, με κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις (αργκό), ενώ χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές, προτιμώντας περισσότερο τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.