«Λοιπόν, φτάσαμε, και είμαστε σε θέση να ορθώσουμε τη σημαία μας στον γεωγραφικό Νότιο Πόλο … Ευχαριστούμε τον Θεό», έγραφε ο σπουδαίος νορβηγός εξερευνητής στο ημερολόγιό του την 14η Δεκεμβρίου 1911. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές του Ιανουαρίου του 1912, ο μεγάλος του αντίπαλος Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ έγραφε στο δικό του σημειωματάριο: «Οι Νορβηγοί μάς πρόλαβαν και έφτασαν πρώτοι στον Πόλο. Είναι τρομερή η απογοήτευση». Αυτός ήταν ο επίλογος της λυσσαλέας κόντρας των δύο εξερευνητών για την κατάκτηση της Ανταρκτικής, με τον έναν να αποθεώνεται και τον άλλο να θάβεται τελικά κάτω από τους πάγους που πήγε να δαμάσει. «Πρίγκιπας των πάγων», «Τελευταίος των Βίκινγκ» και άλλα πολλά επιστρατεύτηκαν για να περιγράψουν τον πρωτεργάτη των πολικών εξερευνήσεων Ρόαλντ Αμούνδσεν, τον Νορβηγό που πάτησε πρώτος τον Νότιο Πόλο πριν από 100 περίπου χρόνια και έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές. Αυτό που έκανε βέβαια το κατόρθωμά του το πιο μυθιστορηματικό από όλες τις πρωτιές που σημειώθηκαν στην εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων ήταν το γεγονός ότι ο Αμούνδσεν είχε να ανταγωνιστεί όχι μόνο τα καιρικά στοιχεία και τη μανία της φύσης, αλλά και τον βρετανό συνάδελφό του Ρόμπερτ Σκοτ, ο οποίος έτρεχε να φτάσει πρώτος στον νοτιότερο σύνορο της Γης. Ο Αμούνδσεν μέτρησε μια σπουδαία εξερευνητική καριέρα ως ο πρώτος που διέπλευσε τη «Βορειοδυτική Δίοδο» και ένας από τους πρώτους εξερευνητές που πραγματοποίησε υπερπτήση του Βόρειου Πόλου, με τους άθλους του να ξεπερνιούνται μόνο από την τόλμη και το ψυχικό του σθένος, που έμελλε να σφραγίσουν τόσο τα κατορθώματα όσο και τη ζωή του. Ο κορυφαίος νορβηγός εξερευνητής και μεγάλο όνομα της λεγόμενης «Εποχής των Ηρώων» σάλπαρε για τον Νότιο Πόλο με άκρα μυστικότητα τον Αύγουστο του 1910, δύο μήνες μετά τον Σκοτ, καθώς οι χορηγοί του πίστευαν ότι ο Αμούνδσεν κατευθυνόταν στον Βόρειο Πόλο (όταν όμως αυτός έμαθε για την κατάκτηση του Βορείου, άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε νότια)! Έχοντας διασχίσει τον μισό και πλέον Ατλαντικό, έστειλε στον βρετανό ανταγωνιστή του το εξής τηλεγράφημα: «Πληροφορώ ότι το “Fram” [το πλοίο του] κατευθύνεται στην Ανταρκτική – Αμούνδσεν». Η έκπληξη του Σκοτ ήταν τεράστια όταν το διάβασε, δύο μήνες αργότερα, στη Μελβούρνη…
Πρώτα χρόνια
Πρώτες εξερευνητικές αποστολές
Η αποστολή στον Νότιο Πόλο και η κούρσα με τον Σκοτ
Αφού ξεπέρασαν ασύλληπτα εμπόδια αλλά και έναν ακόμα αδιάβατο παγετώνα, ο Αμούνδσεν και η ομάδα του έφτασαν στον προορισμό τους στις 14 Δεκεμβρίου 1911, στις 3:00 το μεσημέρι, μη βρίσκοντας ίχνη της βρετανικής αποστολής. Αν και δεν ήταν σίγουροι ότι ο Σκοτ δεν τους είχε προλάβει και θα μάθαιναν πολύ αργότερα ότι ήταν πράγματι οι πρώτοι! Οι πέντε Νορβηγοί και τα 16 σκυλιά τους έφτασαν στον Νότιο Πόλο 35 ημέρες πριν από τον Σκοτ, αν και η οδύσσεια δεν είχε πάρει τέλος, καθώς υπήρχε και η επιστροφή.
Επόμενοι άθλοι και τελευταία χρόνια
Ο Αμούνδσεν εξαφανίστηκε από προσώπου γης στις 18 Ιουνίου 1928 ενώ πετούσε με μια αποστολή διάσωσης του φίλου του Ουμπέρτο Νόμπιλε, του οποίου το νέο αερόπλοιο «Italia» συνετρίβη ενώ επέστρεφε από τον Βόρειο Πόλο (ο Νόμπιλε και η ομάδα του διασώθηκαν τελικά από ρωσικό παγοθραυστικό).
Η σορός του Αμούνδσεν δεν βρέθηκε ποτέ, αν και πρόσφατη σχετικά ανακάλυψη (2003) υπέδειξε πως το αεροπλάνο του εξερευνητή κατέπεσε κατά πάσα πιθανότητα βορειοδυτικά της Νήσου Μπέαρ. Ο θάνατος του Αμούνδσεν ήταν αντάξιος του μεγάλου εξερευνητή που υπήρξε: σκοτώθηκε το 1928, σε ηλικία 56 ετών, μέσα στην παγωμένη έκταση που τόσο πολύ τον είχε μαγέψει… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr