Η είδηση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα κάνει το γύρο του κόσμου και το Bloomberg -μεταξύ άλλων ΜΜΕ του εξωτερικού- σχολίασε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές του Ιουνίου.
Το bloomberg.com σε άρθρο με τίτλο «Ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης Τσίπρας παραιτείται μετά την ήττα», αναφέρει πως «ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάποτε εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες και έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παραιτήθηκε από το κόμμα του αφού το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής έπεσε κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του Μαΐου».
Επίσης, σημείωσει ότι «ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρωθυπουργός στις αρχές του 2015, υποσχόμενος να απαλλαγεί από τα διεθνή προγράμματα διάσωσης που ξεκίνησαν το 2010 και οδήγησαν σε μια περίοδο αυστηρής λιτότητας. Σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού δεν μπορούσε να βρει δουλειά στην κορύφωση της δεκαετίας κρίσης χρέους».
Τα χρόνια ως πρωθυπουργός
Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων σχολιάζει τη θητεία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού και τονίζει πως «προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των προγραμμάτων που κράτησαν τη χώρα όρθια και μάλιστα έκανε δημοψήφισμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Στη συνέχεια αγνόησε τα αποτελέσματα, τα οποία απέρριψαν συντριπτικά τη λιτότητα εν μέσω του κλεισίματος των τραπεζών της χώρας για περίπου ένα μήνα, και συμφώνησε σε ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».
«Αμέσως μετά, ο Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ζητώντας από τον κόσμο να του δώσει εντολή να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης και κέρδισε. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, η Ελλάδα ακολούθησε όλες τις πρόνοιες του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί με τους επίσημους πιστωτές της», προσθέτει στη συνέχεια.
Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Τσίπρας ήταν ο ηγέτης που έκλεισε μια συμφωνία με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας που οδήγησε τη μετονομασία της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το θέμα εκκρεμούσε για δεκαετίες και η κίνηση βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να κερδίσει την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Τσίπρας κέρδισε διεθνή έπαινο για τη συμφωνία, αλλά υπέστη εσωτερική κριτική που του κόστισε ψήφους στις εκλογές του 2019 όταν έχασε την εξουσία».