Σε απολογισμό των τριών χρόνων λειτουργίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και σε παρουσίαση των δράσεων που θα ενταχθούν στα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου την Τρίτη (17/1) στο Ζάππειο, Νότης Μηταράκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ύστερα από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης, υπάρχουν πολλά που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Ανάμεσα στα πρώτα συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό γιατί εκεί άλλαξαν όλα» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι «μετατρέψαμε το άλγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης και δημιουργικότητας».
«Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει και αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ανάγκη» ανέφερε. «Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τόνισε «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει».
«Η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες»
Ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι «η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης».
Ο υπουργός Μετανάστευσης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους συνεργάτες μας» και υπενθύμισε την απόφαση του πρωθυπουργού να ιδρύσει το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2020 «δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποτελεσματικότητα, διορθώνοντας πιθανές δομικές αστοχίες».
Έκανε δε αναφορά στα κυριότερα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τριετία αυτή, όπως «τις επιπτώσεις των ιδιαίτερα αυξημένων ροών της περιόδου 2015-2019» και «την υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά μας» καθώς και τον εμπρησμό στη Μόρια, «όπου αποφεύχθηκε μία ανθρωπιστική κρίση». «Την ίδια ώρα το υπουργείο έπρεπε άμεσα να αποκτήσει δομή και οργάνωση, με ταχύτατες κινήσεις οργάνωσης, τεχνολογικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών» είπε.
Επίσης, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε τους δύο στόχους της ηγεσίας του υπουργείου, την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
«Σήμερα, που η μεταναστευτική κρίση βιώνεται σε πρωτόγνωρα μεγέθη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βιώνει πλέον περιορισμένες επιπτώσεις», παρατήρησε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ. Επιπλέον ανέδειξε τις δράσεις στήριξης των τοπικών κοινωνιών που βίωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως την ενίσχυση 41 δήμων με 100 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις τέλη και έργα υποδομής και τη μονιμοποίηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές.
Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στην αλλαγή του Κώδικα Μετανάστευσης που αναμένεται σύντομα «για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, όπως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, αλλά και επενδυτικό κοινό, που αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», καθώς και στη θεσμοθέτηση της εποχικής βίζας για έως εννιά μήνες το έτος και έως πέντε έτη συνολικά.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες «με σκοπό αφενός τη στόχευση σε συγκεκριμένο κοινό από αυτές τις χώρες, αφετέρου την ενίσχυση των επιστροφών των πολιτών αυτών των χωρών που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα».
Δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν
Μέσα από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και 57 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος, με επιπλέον στόχευση τη διερεύνηση και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και υποστήριξη στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.
Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «η κεντρική ιδέα της πολιτικής μας τη νέα προγραμματική περίοδο είναι ότι η ασφάλεια μας ενώνει. Ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας και φυσικά ασφάλεια για τους πρόσφυγες. Και όλα αυτά πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, έως 15/10/2022 η απορρόφηση ανά εθνικό πρόγραμμα και ταμείο υπολογίζεται σε 87% για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, 76,2% για το πρόγραμμα Ασφάλειας και 70,8% για το πρόγραμμα Συνόρων του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι με βάση τις προβλέψεις πληρωμών έως και 31/12/2023 η απορρόφηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 99%.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «σε μία χώρα στην οποία οι ανάγκες για χρηματοδότηση αγγίζουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, η κάλυψη των δύο εξ αυτών είναι μεν σημαντική αλλά από μόνη της δεν απαντά σε όλες τις ανάγκες». Ειδικά για το πρόγραμμα Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, που έχει ως στόχο «την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα και την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος» ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «επενδύουμε στρατηγικά στην ανεύρεση επιπλέον πόρων, καθώς -παρά τα 1,4 δισεκατομμύρια που έχει ως προϋπολογισμό- συνεχίζουν να υπάρχουν περισσότερες ανάγκες που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί».
Η Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG Home της Κομισιόν και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, έκανε λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο» της Ελλάδας σε τομείς όπως η μείωση του υπερπληθυσμού στα νησιά, η βελτίωση των συστημάτων υποδοχής, ασύλου και προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών και η θέσπιση ενός μηχανισμού παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Ταμείων. Χαιρετίζοντας τη συνεδρίαση η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, τόνισε ότι «η στρατηγική της Ελλάδας στο μεταναστευτικό -προσφυγικό είναι διπλη: προστασία συνόρων και προστασία ανθρώπων. Γι αυτό ακριβώς η Ελλάδα για πρώτη φορά εφαρμόζει μια στρατηγική ένταξης που τα περιλαμβάνει όλα, και τους ευάλωτους και τα παιδιά και όλους τους πρόσφυγες γενικά».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι «με τη βοήθεια των νέων Ταμείων πιστεύουμε ότι αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Ήδη έχουμε επινοήσει πολλούς τρόπους για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας ακόμη και ακροβατώντας και αναζητώντας κονδύλια εδώ και εκεί. Ωστόσο πιστεύουμε ότι τώρα θα μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο ενίσχυσης των αδυνάμων διότι η Ελλάδα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τηρεί τις διεθνείς συνθήκες».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.