Την Τετάρτη ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς οι όποιες ελπίδες για επανεκκίνηση βρίσκονται στη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ και Λατινικής Αμερικής.
Η ελληνική κυβέρνηση που απέρριψε την πρόταση των δανειστών φαίνεται ότι τελικά βάζει «νερό στο κρασί της» παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, αφού πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι η πρόταση δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο σύνολό της.
«Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του» ανέφεραν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται βελτιώσεις στο κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε στους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Βρυξέλλες περιμένουν τις αντιπροτάσεις των Αθηνών.
Στο κείμενο της Αθήνας θα προστεθούν προτάσεις από το κείμενο των δανειστών προκειμένου να γίνει βάση της διαπραγμάτευσης το ελληνικό κείμενο.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση «αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο».
Η πλευρά των δανειστών δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο για την Αθήνα η επίλυση του ζητήματος του χρέους έχει κομβική σημασία και «αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία».
Η ελληνική κυβέρνηση -προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι- έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.
«Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο. Οι τρεις ηγέτες, Αλ.Τσίπρας, Α.Μέρκελ και Φρ.Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Απαντώντας εμμέσως στον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία» για συμφωνία, χωρίς να πει πότε, οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν: Η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.