Μεγάλες αλλαγές στα φορολογικά μέτρα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να κλείσει ένα μέρος από το «κενό» των περίπου 2 δισ. ευρώ που μας χωρίζει με τους δανειστές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το μέτρα στο ελληνικό κείμενο καθαρογράφονται για να σταλούν προς έγκριση στους θεσμούς, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κάνει δεύτερες σκέψεις για το ΦΠΑ στα νησιά και το ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να παραμείνει ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά, καθώς οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση. Πλέον το οικονομικό επιτελείο ψάχνει μέτρα 300 – 350 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο μέτρο που αναθεωρείται είναι η απόδοση του σεναρίου των τριών συντελεστών ΦΠΑ (23%, 11% και 6%) ώστε τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ από 900 εκατ. ευρ’ω που υπολογίζονταν μέχρι σήμερα.
Το αποτέλεσμα θα προκύψει από περισσότερες μετατάξεις τροφίμων στους υψηλότερους συντελεστές.
Έτσι θα καλυφθεί το κενό της έκπτωσης στο ΦΠΑ στα νησιά.
Το δεύτερο σενάριο είναι να μην υπάρξει μαζική μεταφορά τροφίμων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά να αυξηθεί κατά μία ή δύο μονάδες η πρόταση για μεσαίο συντελεστή 11%.
Σήμερα θα ξεκαθαρίσει και για ποιους θα αυξηθεί η έκτακτη εισφορά. Συγκεκριμένα εξετάζονται νέα σενάρια για το όριο πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα αυξανόταν 50%, ωστόσο εξετάζονται σενάρια το όριο αυτό να πέσει στις 25.000 ευρώ.. Ξεκάθαρο είναι ότι η νέα ελληνική πρόταση δεν υποχωρεί σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Η νέα πρόταση θα εμπλουτιστεί με μια ανεπτυγμένη μορφή της πρότασης για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.