Για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια Αθήνα και δανειστές θα παίζουν τη «γάτα και το ποντίκι» εκτιμά το Bloomberg και τονίζει πως: «Εάν πιστεύετε ότι η κρίση στην Ελλάδα πλησιάζει προς το τέλος της ξανασκεφτείτε το».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα ακόμη και αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να πάρει τα 7,2 δισεκατομμύρια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα χρειαστεί νέα ένεση χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg θα ακολουθήσει: «Μια νέα μάχη μετά από σχεδόν πέντε μήνες του πολέμου χαρακωμάτων. Η πολιορκούμενη χώρα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης περίπου 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη Nomura. Ο Τσίπρας λέει ότι οποιαδήποτε χρηματοδότησηθα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους όρους του και όχι τους όρους των κυβερνήσεων των οποίων οι φορολογούμενοι έχουν συνεισφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».
«Κάθε συμφωνία σε αυτό το στάδιο είναι απίθανο να αποδειχθεί επαρκής και είναι απίθανο να είναι το τέλος του ζητήματος», δήλωσε ο Simon Tilford, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο.
Το τελευταίο επεισόδιο στο πενταετές έπος έχει επικεντρωθεί στην αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, η οποία λήγει στο τέλος του Ιουνίου. Το επίμαχο ποσό ισοδυναμεί περίπου με τις αποπληρωμές ομολόγων που η Ελλάδα πρέπει να κάνει προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα τουλάχιστον 25 δισ. μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η οικονομία ολισθαίνει βαθύτερα μέσα ύφεση και τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα δώσουν στον κ. Τσίπρα την ευκαιρία να πιέσει για τις βασικές απαιτήσεις – την ελάφρυνση του χρέους και τις πιο γενναιόδωρες συντάξεις – που τον ώθησαν στην εξουσία τον Ιανουάριο.
Ένας άλλος παράγοντας είναι τι θα κάνει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ απαιτεί συνήθως οι χώρες να έχουν αρκετή χρηματοδότηση για να περάσουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτήσει έναν αξιόπιστο στόχο για πλεόνασμα του προϋπολογισμού που υποστηρίζεται από τις αλλαγές σε συντάξεις και άλλες μεταρρυθμίσεις.
«Η εξάρτηση από τα πιστωτές μας θα παραμείνει για δύο χρόνια στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί φτηνά δάνεια για τα επόμενα δύο χρόνια».