Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά με το «καλημέρα» της νέας εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη να επισκέπτεται τη Γερμανία για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών είχε προαναγγελθεί από την Παρασκευή, μέσω του εκπροσώπου του Σόιμπλε, ωστόσο προσδιοριζόταν πιθανότερα στην Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πολιτικοί δεν έχουν επικοινωνήσει από το Eurogroup της 11ης Μαΐου ούτε καν τηλεφωνικά, με την συνάντησή τους να έρχεται σε μία τόσο κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων.
Ο Έλληνας υπουργός θα βρεθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον απόηχο τόσο του πακέτου σοκ που κατέθεσαν οι Θεσμοί στον Αλέξη Τσίπρα μέσω του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, όσο και της σκληρής επίθεσης που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Κομισιόν, καλώντας την ελληνική πλευρά να καταθέσει τις προτάσεις της επί του πεντασέλιδου κειμένου των πιστωτών.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να τονίσει στον γερμανό ομόλογό του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προσέγγισης, μεταφέροντας το μήνυμα ότι το κείμενο που παρέδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, καθώς τα μέτρα σοκ που περιλαμβάνει δεν περνάνε επ’ ουδενί από τη Βουλή. Παράλληλα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η ελληνική κόκκινη γραμμή, η όποια συμφωνία να εμπεριέχει σαφή διατύπωση – δέσμευση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Παράλληλα, ο Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται να κομίσει στο Βερολίνο το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας και το οποίο προβλέπει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα αποσκοπεί σε απαγκίστρωση από το υφιστάμενο πρόγραμμα σε βάθος εννιάμηνου με εφαρμογή του προγράμματος που παρουσίασε βάσει του κειμένου των 47 σελίδων, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016 και θα έχει σαφή πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Η νέα συμφωνία με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, αποσκοπεί σε μία οριστική λύση που θα οδηγεί στην άρση του αδιεξόδου, του μαρτυρίου της σταγόνας, της οικονομικής ασφυξίας και της ατέρμονης συζήτησης για τη χρηματοδότηση της χώρας, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «πέρασμα από τη μνημονιακή εποχή της ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης σε μία περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.
Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αυτού σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση προϋποθέτει το κλείσιμο της συμφωνίας πριν από το τέλος του Ιουνίου και τη σταδιακή υλοποίηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων.
Βασικοί πυλώνες του εν λόγω σχεδίου, οι δανειστές να μη ζητήσουν περαιτέρω μέτρα πέραν αυτών που θα έχουν συμφωνηθεί εξαρχής, να παρέχουν στην Ελλάδα ένα σεβαστό επενδυτικό πακέτο για την ανάπτυξη της οικονομίας ενδεχομένως και μέσα από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και τέλος η σαφής και ρητώς αποτυπωμένη δέσμευση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ασφαλιστικού, καθώς και των δεσμεύσεων που περιγράφονται στο κείμενο των 47 σελίδων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τυχόν υποχωρήσεις από όποια πλευρά και αν σημειωθούν θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη στη νέα τριμερή που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα λαμβάνει χώρα ενώ τόσο ο χρόνος όσο και τα χρήματα τελειώνουν για την Ελλάδα, με το υφιστάμενο πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Σε περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση, και οι τρεις ηγέτες δώσουν το «πράσινο φως» αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup.
Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που θα γίνει το πρωί, μετέδωσε το πρακτορείο.