Την πίστη τους για εξεύρεση λύσης και συμφωνία με τους δανειστές επαναβεβαιώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που παρά το «θερμό επεισόδιο» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόταση – σοκ, συνεχίζονται αδιάκοπα σε ανώτατο επίπεδο ηγετών οι πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Γράφει ο Νίκος Ανδριόπουλος
Από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει καμία επιδείνωση στις σχέσεις Τσίπρα – Γιούνκερ και εντάσσουν τα σαββατιάτικα δημοσιεύματα για άρνηση του δεύτερου να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και πιέσεις των πιστωτών για υποχωρήσεις της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν πυρετωδώς τη νέα πρόταση που αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας στην τριμερή που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται να έχει ως βάση συζήτησης το κείμενο των 47 σελίδων, το οποίο από την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν ως «μόνη ρεαλιστική προσέγγιση της λύσης», απορρίπτοντας εκ προοιμίου το πεντασέλιδο των δανειστών καθώς δεν έχει λάβει υπ’ όψιν καμία θέση από όσες συμφωνήθηκαν σε τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group.
Παράλληλα, από το κυβερνητικό επιτελείο επαναλαμβάνουν ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας απέχει από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις – όπως τόνισε χθες και ο Γιάνης Βαρουφάκης – καθώς λήφθηκαν υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο για να ικανοποιηθεί και η πλευρά των ευρωπαίων εταίρων.
Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία συνολική συμφωνία, η οποία θα αποσκοπεί σε απαγκίστρωση από το υφιστάμενο πρόγραμμα σε βάθος εννιάμηνου με εφαρμογή του προγράμματος που παρουσίασε βάσει του κειμένου των 47 σελίδων, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016 και θα έχει σαφή πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Η νέα συμφωνία με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, αποσκοπεί σε μία οριστική λύση που θα οδηγεί στην άρση του αδιεξόδου, του μαρτυρίου της σταγόνας, της οικονομικής ασφυξίας και της ατέρμονης συζήτησης για τη χρηματοδότηση της χώρας, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «πέρασμα από τη μνημονιακή εποχή της ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης σε μία περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.
Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αυτού σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση προϋποθέτει το κλείσιμο της συμφωνίας πριν από το τέλος του Ιουνίου και τη σταδιακή υλοποίηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων.
Βασικοί πυλώνες του εν λόγω σχεδίου, οι δανειστές να μη ζητήσουν περαιτέρω μέτρα πέραν αυτών που θα έχουν συμφωνηθεί εξαρχής, να παρέχουν στην Ελλάδα ένα σεβαστό επενδυτικό πακέτο για την ανάπτυξη της οικονομίας ενδεχομένως και μέσα από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και τέλος η σαφής και ρητώς αποτυπωμένη δέσμευση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ασφαλιστικού, καθώς και των δεσμεύσεων που περιγράφονται στο κείμενο των 47 σελίδων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη λήξη του εννιαμήνου η χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές και όχι να μπει σε ένα νέο πρόγραμμα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο MEGA το πρωί της Κυριακής το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης.
Παράλληλα, στο επίμαχο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, θα αναφέρεται ότι μέχρι την έξοδο της χώρας στις αγορές, που τοποθετείται χρονικά μετά το Μάρτιο του 2016, θα πρέπει να εξασφαλίζεται από τους ευρωπαίους εταίρους η κάλυψη της ρευστότητας, πιθανότατα μέσα από ενα νέο δάνειο από τον ESM για την επαναγορά των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν άμεσα.