Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με την συμφωνία για τη διάσωση της Αθήνας από την χρεοκοπία -όπως αναφέρει το Ρόιτερς- και τον κάλεσε να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ο Γιουνκέρ, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, εξέφρασε την αγανάκτησή του απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατήγγειλε τους όρους των διεθνών πιστωτών χαρακτηρίζοντάς τους “παράλογους” στην ελληνική βουλή την Παρασκευή.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (…). Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση» για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γιουνκέρ.
Όπως σημείωσε ο Γιουνκέρ, ενώ θεωρεί τον Τσίπρα φίλο του, «προκειμένου να παραμείνει κάποιος φίλος θα πρέπει να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες».
Ο Γιουνκέρ πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Τσίπρα και άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής) στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη.
Επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «θα βγάλει λαγό από το καπέλο» για να την εμποδίσει.
Ερωτηθείς πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για μία συμφωνία με την Ελλάδα, ο Γιουνκέρ δήλωσε: «Ασφαλώς θα υπάρξει προθεσμία» χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Εμπλοκή ή παιχνίδια τακτικής με τις… αναπάντητες κλήσεις
Η σκληρή τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έρχεται μία ημέρα μετά το… παιχνίδι επίδειξης δύναμης από την πλευρά της Ευρώπης προς την Ελλάδα.
Reuters και Financial Times επικαλούμενα ανώνυμο αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες ανέφεραν το Σάββατο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε όχι μόνα να συναντηθεί εκ νέου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά ακόμα και να δεχτεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας), αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε «επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν φτάσει ακόμη», όπως ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.
«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά η πηγή.
Την ίδια ώρα, ο διάσημος δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ έγραφε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να έχει σήμερα νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να τον δεχθεί.
Στέλεχος των G7 δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Γιούνκερ ενοχλήθηκε από την ομιλία Τσίπρα στη ελληνική Βουλή και πιστεύει ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τις δηλώσεις του ότι δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο και να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.
Ειδικότερα, αυτό που φαίνεται να ενόχλησε τον Πρόεδρο της Κομισιόν, σύμφωνα πάντα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, είναι η φράση του κ. Τσίπρα ότι «η πρόταση των θεσμών ήταν ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ».
«Εάν δεν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν», φέρεται να δήλωσε η πηγή στους Financial Times.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου με δηκτικό τρόπο διαψεύσθηκαν οι πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας: «ευρωπαίος αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!».
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές το Σάββατο, στον απόηχο των δημοσιευμάτων του Reuters και των Financial Times έκαναν λόγο για «παραφιλολογία που συνεχίζεται».
«Μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Την ίδια ώρα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τα επίμαχα δημοσιεύματα, έκαναν λόγο για παιχνίδια τακτικής που εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης, με στόχο να «κάμψουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης απέναντι στις αιτιάσεις των πιστωτών», ενώ επαναλάμβαναν τη ρήση του Αλέξη Τσίπρα ότι «είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία από ποτέ, αρκεί να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό»