Την ανάγκη να σταματήσουν οι «ιδεοληπτικές σκιαμαχίες και οι υψηλοί τόνοι» και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ανά περίοδο ρόλο τους στο πολιτικό σκηνικό, να «βάλουν διαρκώς πλάτη» ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, επισημαίνει στην ομιλία του, στο συνέδριο του Economist, ο υπέυθυνος του Τομέα Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, παθογένειες οι οποίες, όπως είπε, επιδεινώθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τη διάχυσή της στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση της ΝΔ με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως σταθεροποιήθηκαν τα δημόσια οικονομικά, επιτεύχθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα, αντιμετωπίστηκαν χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η χώρα επέστρεφε στην ανάπτυξη και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσφυγή στις κάλπες, καθώς η κατάσταση της οικονομίας παρέμενε εύθραυστη.
«Από τα τέλη Ιανουαρίου, δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν τον πρώτο και κύριο ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες η αβελτηρία, η πολυγλωσσία, η ασάφεια και οι παλινωδίες αυτής της κυβέρνησης αποδεικνύονται, καθημερινά, επιζήμιες για τη χώρα και τους πολίτες της. Χάσαμε χρόνο, αξιοπιστία και συμμάχους. Η αβεβαιότητα βαθαίνει και επεκτείνεται» υπογράμμισε, παρουσιάζοντας με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, μετά την ανάκαμψή της το 2014, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν «σκαρφαλώσει» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τους τελευταίους μήνες, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, αυξάνεται, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζουν, και πάλι, τη χώρα, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης και τα προβλήματα ρευστότητας οξύνονται δραματικά. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, προχωρώντας πλέον και σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνονται σταθερά, και τα «κόκκινα δάνεια», διαρκώς, αυξάνονται ενώ και οι εγγυήσεις μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) αυξάνονται, μήνα με το μήνα, εντυπωσιακά.
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η κυβέρνηση, τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, δεν έχει καλές επιδόσεις στην οικονομία» και «μάλιστα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, η κατάσταση χειροτερεύει και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται».
Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση «να επιδείξει σύνεση και ρεαλισμό» και να «αφήσει στην άκρη την “επικοινωνιακή διαχείριση” των προβλημάτων και τον ριζοσπαστικό ακτιβισμό που είχε στη θέση της αντιπολίτευσης». «Έχει καταστεί, πλέον, σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την εξομάλυνση των αντιφάσεων μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και τη διευθέτηση των εσωτερικών αντιθέσεων στα κόμματα της συγκυβέρνησης». «Εύχομαι η κυβέρνηση, με την τελική συμφωνία, να πετύχει οφέλη για τη χώρα, τα οποία θα υπερβούν το κόστος» σημείωσε.