Η χώρα οδηγείται σε μια φοροεισπρακτική επιδρομή και ένα νέο μνημόνιο που θα έχει ως συνεπακόλουθο τη δημιουργία ύφεσης και νέων ελλειμμάτων, εκτίμησε από το βήμα της δεύτερης προσυνδιάσκεψης του κόμματος, που διεξάγεται σήμερα στη Ξάνθη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κρητική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι παρέλαβε την Ελλάδα με τα πλεονάσματα και την οδήγησε σε ελλείμματα, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η χώρα οδηγείται σ’ ένα νέο μνημόνιο. Ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δώσουν στη νέα συμφωνία -και αυτή θα έχει προαπαιτούμενα ώστε να δανειστεί η χώρα χρήματα- θα έχει επιτήρηση και μάλιστα αυστηρή. Θα έχει τρόικα».
Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε με έντονη διάθεση αυτοκριτικής για τα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη συγκυβέρνηση υπογραμμίζοντας: «Δεν ήταν στην ιδεολογία μας η επιβολή φόρων. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να τους επιβάλλουμε. Το μεγαλύτερο λάθος μας όμως ήταν που δεν καταφέραμε να περάσουμε στο λαό την προσωρινότητα των μέτρων και των φόρων που επιβλήθηκαν, προκειμένου η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Πληρώσαμε μεγάλο πολιτικό κόστος αλλά καταφέραμε σε αυτά τα 2,5 χρόνια να βγάλουμε τη χώρα από την εντατική. Παραλάβαμε μια χώρα με έλλειμμα στο 9,5% και ύφεση στο 7,5%, αλλά καταφέραμε να τη σηκώσουμε και να σταθεί πάλι στα πόδια της».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι καθημερινά αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε και συνεχίζει να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και ότι τα ψέματα αυτά αποκαλύπτονται δίνοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν έχει πρόγραμμα, σχεδιασμό και ολοκληρωμένη πολιτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτική. Τους πελάτες του προσπαθεί να ταχτοποιήσει» είπε με νόημα.
Σημείωσε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους οδηγείται σε φιάσκο, τονίζοντας ότι υπάρχει ανακολουθία των όσων έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση και όσων πράττει σήμερα. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως δεν θα επιβάλει υφεσιακά μέτρα. «Αλλά η αβεβαιότητα που ζει σήμερα η χώρα, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η καθημερινή αγωνία για το που θα βρεθούν χρήματα, δεν είναι ύφεση;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς της κοινωνίας όπως η Παιδεία, το Δημόσιο και το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι κατάργησε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. Συγχρόνως, εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο καταργήθηκαν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, στις οποίες θα φυλακίζονταν μόνο οι βαρυποινίτες, οι τρομοκράτες και οι παιδόφιλοι. Και σημείωσε χαρακτηριστικά σε κάποια αποστροφή του λόγου του: «Θέλουν να ελευθερώσουν μέχρι και το Ξηρό προκαλώντας έτσι τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της χώρας σημειώνοντας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τον πιο πολύτιμο συμπαραστάτη στην ανάπτυξη της χώρας. Μπορεί να χρειάστηκε να επιβάλλουμε σκληρά και δυσάρεστα οικονομικά μέτρα, επιβάλλαμε περικοπές παντού, αλλά τα αποθεματικά διαθέσιμα των δήμων δεν τα αγγίξαμε». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην Πράξη Νομικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Όταν η δική μας κυβέρνηση τις έφερνε στη Βουλή, μάς κατηγορούσαν για δικτατορικές πρακτικές και κατάργηση της δημοκρατίας. Άγιασαν οι ΠΝΠ επί Τσίπρα» σημείωσε με νόημα.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα όσα πέτυχε η δική του συγκυβέρνηση τα 2,5 προηγούμενα χρόνια τονίζοντας: «Πληρώσαμε 6,6 δισ. ευρώ που χρωστούσε το κράτος στους ιδιώτες, τους Έλληνες πολίτες. Όταν αναλάβαμε, το χρέος άγγιζε τα 12,5 δισ. ευρώ και το κατεβάσαμε κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Προχωρήσαμε στη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και είχαμε σκοπό να το μειώσουμε κατά 7% στα επόμενα τρία χρόνια για να το φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης. Μειώσαμε το ΦΠΑ της εστίασης. Δεν πειράξαμε καθόλου τα φάρμακα και τα τρόφιμα. Και όταν χρειάστηκε να αυξήσουμε το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5 στο 13%, το εφαρμόσαμε ως ένα προσωρινό μέτρο για να κλείσουμε και να βγούμε από τα μνημόνια».