Υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με επίκεντρο την συνεχιζόμενη κατάληψη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών Γ΄Τύπου.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου σε Β’ ανάγνωση στην Επιτροπή, ολοκληρώθηκε σήμερα με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, στις κατηγορίες, κυρίως της ΝΔ, περί απραξίας και ανοχής της κυβέρνησης απέναντι σε κουκουλοφόρους και τρομοκράτες, και ότι νομοθετεί υπό ομηρία.
Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρκέστηκε σε ένα καταγγελτικό λόγο σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης σε ότι αφορά την κατάληψη του Καποδιστριακού πανεπιστημίου τονίζοντας ότι «κάνει ότι πρέπει», ενώ έκανε λόγο για Μέσα Ενημέρωσης που δημιουργούν και στήνουν κλίμα τρομολαγνείας.
«Δεν νομοθετούμε σε ομηρία και καθεστώς εκβιασμών. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια γενναία προσπάθεια και όλα τα ζητήματα που αναφέρονται σε αυτό αποτελούν προγραμματικές θέσεις εδώ και χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ , που έχουν εκφραστεί δημόσια», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:
«Δεν είναι σωστό να σηκώνουμε τους τόνους για να δημιουργούμε εντυπώσεις μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα υστερίας και τρομολαγνείας. Ντράπηκα που μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, ορισμένες πλευρές που ανέλαβαν να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό, σταθερά ως καρτέλ επί 10 λεπτά, το είχαν ως πρώτη είδηση. Ήταν πραγματικά απαράδεκτο».
«Υπάρχει πρωτοφανής αντιπαλότητα από ορισμένες πλευρές που είναι κατεξοχήν απέναντι στο δικό μας χώρο. Εμείς κάνουμε ότι πρέπει να είστε σίγουροι. Λέτε ότι εμείς τους χαϊδεύουμε. Και εγώ τονίζω ότι δεν θα νομοθετήσουμε στη βάση ομηρίας ή καθεστώς εκβιασμού, αλλά δεν θα άρουμε και τις κεντρικές προγραμματικές μας θέσεις επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται απαράδεκτα με αυτόν τον τρόπο», κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, εμφανίστηκε έντονα επικριτικός τόσο κατά των χειρισμών της κυβέρνησης έναντι των κουκουλοφόρων και των καταληψιών όσο και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης τον οποίο κατηγόρησε ότι συνομιλεί με τους τρομοκράτες για να νομοθετήσει. Ταυτόχρονα, τον κάλεσε να απαντήσει αν είναι με τους κουκουλοφόρους που κάνουν καταλήψεις ή θα ακούσει την κραυγή αγωνίας που απευθύνουν προς την κυβέρνηση οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
«Διαφορετικά θα μείνετε στην ιστορία ως υπουργός καθ΄ υπόδειξη κουκουλοφόρων και τρομοκρατών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για στοχοποίηση του, ενώ υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι είχε την καθολική αποδοχή των 13 από τους 15 φορείς που είχαν κληθεί στην Επιτροπή.
Παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις περί φωτογραφικών διατάξεων και τους χαρακτηρισμούς περί μαζικών απολύσεων τρομοκρατών και ποινικών, τονίζοντας ότι αυτό που προβλέπεται είναι ευνοϊκότεροι όροι για κάποιες κατηγορίες κρατουμένων και πάντα υπό προϋποθέσεις.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ανάσα ανθρωπιάς και δικαίου» ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ, για ακροδεξιά τακτική με κραυγές τρομολαγνείας .
Επίσης υπεραμύνθηκε των δύο τροπολογιών που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του «κουκουλονόμου» και την θέσπιση εγγυήσεων για τον τρόπο λήψης γενετικού υλικού.
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιλεκτική ευαισθησία δημοκρατικότητας και ότι άγεται και φέρεται, αντί να πάρει, όπως είπε, μέτρα κατά γνωστών παρακρατικών που κάνουν ότι θέλουν, καταλαμβάνουν ότι θέλουν για να υπερασπιστούν τρομοκράτες και ποινικούς και να τους δικαιώσουν.
«Αν όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα τα διέπραττε η Χρυσή Αυγή θα συζητάγαμε για φαντάσματα και τέρατα που θέλουν να καταλύσουν τη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Λαγός.
Έντονα επικριτικός για τις φωτογραφικές, όπως τις χαρακτήρισε, διατάξεις που αφορούν την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, αλλά, και οικείους και συγγενείς κρατουμένων που σταμάτησαν την απεργία πείνας μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάθεση του νομοσχεδίου, εμφανίστηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσωνος Φωτήλας.
«Νομοθετείτε για το συμφέρον των πολλών ή έχοντας υπόψη τις απόψεις ορισμένων, ενδεχομένως και μελών του κόμματός σας που βρίσκονται κοντά ιδεολογικά με αυτούς που συνεχίζουν για 16η μέρα την κατάληψη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου»; ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε:
«Σταματήστε τον ακτιβισμό και την άσκηση επί χάρτου. Είστε πλέον κυβέρνηση ακόμα και αν υψηλόβαθμα στελέχη σας ή υπουργοί δεν θέλουν».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι με ευθύνη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται το ζήτημα της τρομοκρατίας και των καταλήψεων, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα προβλήματά της.
«Εμείς λέμε ούτε κλίμα τρομολαγνίας ούτε αναγόρευση για δήθεν αγωνιστές, Οι ενέργειες κάποιων ομάδων που είναι διάτρητες και διαβρωμένες, όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησαν παραπλανητικά και προβοκατόρικα και αυτές τις ομάδες αξιοποίησε και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Γκιόκας.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την διάταξη που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων με αναπηρία πάνω από 80%, εφόσον έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης 10 έτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Εμάς δεν μας απασχολεί ποιον αφορά αυτή η διάταξη. Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις. Συμφωνούμε επί της αρχής του νομοσχεδίου. Εμείς ούτε αναπηροφοβία ούτε τρομολαγνεία έχουμε. Η πρόταση μας, με γνώμονα ότι προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις, είναι να μπορεί ο καταδικασθείς να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι το οποίο ξεχάσαμε ενώ νομοθετήθηκε πρόσφατα και ισχύει και ως περιοριστικός όρος».
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, μέχρι να σταματήσουν οι καταλήψεις, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να νομοθετεί υπό πίεση γιατί τότε, όπως είπε, «ανοίγει η όρεξη και για άλλα».
Επικαλούμενη την έκκληση της πρυτανείας προς την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην κατάληψη του πανεπιστημίου η κ. Γεννηματά τόνισε:
«Ελπίζω η κυβέρνηση να ξεπεράσει την αδράνεια, την απραξία και τα αδιέξοδά της. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν είναι για να αρθρογραφούν. Δεν εκβιάζονται οι βουλευτές. Δεν δεχόμαστε να συζητάμε υπό πίεση. Πρέπει σε όλους να απευθύνεται ένα μήνυμα. Ότι δεν θα έρθει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο αν δεν σταματήσουν οι καταλήψεις».