Σαφή οικονομικά στοιχεία και ακόμα σαφέστερες μεταρρυθμίσεις ζήτησε η Α. Μέρκελ από τον Α. Τσίπρα κρατώντας διακριτές αποστάσεις από το μεγάλο ελληνικό πρόβλημα που είναι αυτή τη στιγμή η ρευστότητα.
Η γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε το θέμα στο Eurogroup και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αν και όλες οι πληροφορίες θέλουν να έχει υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για διευθέτηση του θέματος της ελληνικής ρευστότητας για τον Απρίλιο σε συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή ή τη Δευτέρα.
Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός στην δημόσια τοποθέτηση του δήλωσε ότι έθεσε το θέμα των επανορθώσεων αλλά και της Siemens προσθέτοντας ότι δεν πήγε στη Γερμανία να ζητήσει χρήματα για μισθούς και συντάξεις .Η συζήτηση πάντως συνεχίστηκε στο δείπνο που παρέθεσε η καγκελάριος.
Τσίπρας: Δεν υπάρχει κανένα success story τα 5 τελευταία χρόνια
«Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από το διάλογο να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
«Όπως μου είπε στο τηλέφωνο είναι “προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις Τύπου που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση.
Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας θέλησε να υπογραμμίσει δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα παρά το ότι ήταν προφανές, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε στην οικονομία, στη μείωση του ΑΕΠ, στις κοινωνικές επιπτώσεις και την «πρωτοφανή ανεργία, ιδίως στους νέους». «Τα εισοδήματα μειώθηκαν. Το πρόγραμμα επέφερε διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας».
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν, εντούτοις είναι λάθος και να λέμε ότι φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι. Υπάρχουν πέρα από τις συνολικότερες αιτίες και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει στην κρίση».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατά τα 5 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος δεν ωφέλησαν για την αντιμετώπιση των ενδογενών προβλημάτων. «Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε και εξήγησε πως «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες».
«Η συζήτηση μας σήμερα ήταν γόνιμη τουλάχιστον ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους και διαφορές», σημείωσε και παρέθεσε τους στόχους που υπάρχουν:
«Να υπάρξει ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης», ζήτησε ο κ. Τσίπρας.
Από την άλλη, έθεσε σαν προτεραιότητα « να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά».
Ακόμη, ζήτησε «να δουλέψουμε από κοινού για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της Siemens».
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων. «Το θέμα δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα», είπε.
«Θα ήταν οξύμωρο να έρθω στη Γερμανία να ζητήσω λεφτά από τη Μέρκελ για να πληρώσω λεφτά και συντάξεις. Γνωρίζουμε τις χρηματοπιστωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ρευστότητας στην Ελλάδα.
Μετά, από ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Spiegel που έδειχνε την Άγγελα Μέρκελ να στέκεται ανάμεσα σε ναζί αξιωματικούς μπροστά στον Παρθενώνα, στην Αθήνα της Κατοχής.
«Είδα και εγώ το δημοσίευμα, το πρωτοσέλιδο του Spiegel. Νομίζω είναι εξαιρετικά άδικο για την καγκελάριο και τον γερμανικό λαό να υφίσταται μια τέτοια επίθεση», ομολόγησε ο κ. Τσίπρας και καταδίκασε κάθε προσπάθεια συσχετισμού της σημερινής Γερμανίας με τη ναζιστική, χαρακτηρίζοντας «άδικο» να γίνονται παραλληλισμοί της γερμανικής κυβέρνησης με το τρίτο Ράιχ.
«Όταν είδα μια τέτοια γελοιογραφία σε εφημερίδα του δικού μου κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα έβαλα τις φωνές», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο σκίτσο της «Αυγής» που παρουσίασε τον Σόιμπλε ως ταγματάρχη των Ες Ες.
Μέρκελ: Δεν αποφασίζει η Γερμανία το μέλλον της Ελλάδας
Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας αλλά υπάρχουν και οι θεσμοί» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισε πως «δεν αποφασίζει η Γερμανία για το μέλλον της Ελλάδας».
«Από Γερμανικής πλευράς είναι θερμές και ουσιαστικές οι επαφές με τον λαό της Ελλάδας. Οι μετανάστες που ζουν εδώ είναι γέφυρα μεταξύ των δυο χώρων. Όπως και οι τουρίστες που πάνε στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Κάναμε ένα πρώτο γύρο συζητήσεων. Είδαμε ποιες είναι οι ευθύνες και ποιες οι ανάγκες ώστε να καλυφθούν όλες οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει μέχρι σήμερα. Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή. Πότε και ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν. Δεν αποφασίζει η Γερμανία. Άλλοι αποφασίζουν και οι αποφάσεις θα παρθούν εκεί.
Θα ήθελα όπως η Ελλάδα γίνει από οικονομικής πλευράς μια εύρωστη χώρα και να φύγει από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
Συζητήσαμε και για άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η «Task Force» η οποία υπάρχει για να βοηθάει την τοπική αυτοδιοίκηση ή και σε θέματα υγείας. Θα μας πει η κυβέρνηση αν θέλει να συνεχίσουμε την συνεργασία σε αυτούς του τομείς. Γενικά είχαμε μια διάθεση καλής συνεργασίας. Φάνηκε ότι μπορούμε να θέσουμε και δύσκολα ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούμε. Και οι δύο θέλουμε να συνεχίσουν να είμαστε μέλη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις, η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε πάντως πως για τη Γερμανία το θέμα αυτό θεωρείται πως έχει κλείσει, τόνισε όμως πως η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και δεν το αγνοεί, προαναγγέλλοντας σχετικές συζητήσεις στο μέλλον.
Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η ‘Αγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.
Μαραθώνιο δείπνο εργασίας με μενού τις μεταρρυθμίσεις
Κάτι παραπάνω από πέντε ώρες διήρκεσε το δείπνο εργασίας μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, κατά το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση επί της ουσίας και σε βάθος, με την γερμανική και την ελληνική κυβέρνηση προσπαθούν να συγκλίνουν τις διαφορετικές μέχρι πρότινος θέσεις τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις , ωστόσο είναι δεδομένο πως η καγκελάριος υπενθύμισε και πάλι στον έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει να παραμείνει πιστός στα όσο συμφωνήθηκαν την 20 Φεβρουαρίου.
Και οι δύο πλευρές δεν θέλησαν να μπουν σε λεπτομέρειες όσον αφορά τα όσα συζητήθηκαν στο μαραθώνιο δείπνο, καθώς δεν θέλησαν να φανεί πως οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης περνούν από το Βερολίνο.
Παράλληλα έγιναν προσπάθειες για σύγκλιση και για αποκατάσταση της δυσπιστίας και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές στην ελληνική πλευρά υπάρχει μια πρώτη αίσθηση ικανοποίησης .
Όπως επισημάνθηκε άλλωστε, ήταν βέβαιο πως η γερμανίδα καγκελάριος δεν θα έβγαινε στο προσκήνιο αν δεν είχε την πρόθεση να στηρίξει την Αθήνα.
Τέλος οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μενού πέρα από τις … μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς περιελάμβανε πάπια με πουρέ καρότα και τυρί.