Για το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τον Σάββα Ξηρό και τις ρυθμίσεις για το bullying μίλησε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σε δηλώσεις του στο Βήμα FM.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την αντιμετώπισή της στη Βουλή από την πρόεδρό της, ο υπουργός σημείωσε: «Πιστεύω ότι η σωστή αντιμετώπιση είναι η θεσμική. Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το κόμμα, εφαρμόζουμε το Σύνταγμα. Εφαρμόζουμε αυτό που λέει η νομοθεσία. Και αν το κόμμα το συγκεκριμένο παραβιάζει τη νομοθεσία – γιατί αναφερόμαστε στις κοινοβουλευτικές εργασίες – ή θέματα που αφορούν π.χ. το ρατσισμό, επεμβαίνουμε στη δραστηριότητα αυτή κατά το νόμο. Ο δικαστής οφείλει να κρίνει με βάση το νόμο και τα πραγματικά περιστατικά που έχει απέναντί του. Να κλείνει τα αυτιά του απέναντι σε φήμες, γενικές αντιλήψεις, διαδόσεις, ρεύματα κτλ».
Σχετικά με το νομοσχέδιο περί κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας και το ζήτημα με τον Σάββα Ξηρό, δήλωσε ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση οπωσδήποτε δεν είναι φωτογραφική (για τον Σ. Ξηρό) και αυτό προκύπτει και από μία απλή ανάγνωσή της, διότι αφορά μια κατηγορία ολόκληρη προσώπων που έχουν σοβαρές ασθένειες. Το πρόβλημα – και αναγνωρίζω ότι είναι πρόβλημα – δημιουργείται εξαιτίας του γεγονότος ότι στην αντικειμενική και τυπική – και όχι φωτογραφική – ρύθμιση εμπίπτει και ο Σ. Ξηρός, για να μιλήσω με ονόματα, ευθέως. Ποια η θέση μου γι’ αυτό; Πρώτον, δεν θα ήθελα για ένα πρόσωπο να επιβαρύνω και να διαμορφώσω μια ρύθμιση και να είναι δυσμενής για άλλους ή αντίστροφα να οδηγεί σε κάμψη της ποινικής καταστολής για να ωφεληθεί ένας. Όχι. Θέλω η ρύθμιση να αφορά πράξεις, να είναι αντικειμενική και να έχει ισότητα απέναντι στους πολίτες. Τι συμβαίνει με τον Σ. Ξηρό; Έχει μια ισχυρή αναπηρία και επομένως εμπίπτει στη ρύθμιση και βγαίνει νωρίτερα. Γιατί προχωρούμε σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση; Διότι η περίθαλψη μέσα στις φυλακές δεν έχει τις συνθήκες που απαιτούνται και ταιριάζουν. Αν είχαμε ένα νοσοκομείο που να παρέχει συνθήκες ανθρώπινες και επιστημονικά κατάλληλες, δεν θα είχαμε λόγο να πούμε στον κρατούμενο να βγει νωρίτερα.
Οι φυλακές “τύπου Γ” καταργούνται. Δεν καταργούνται οι συνθήκες ασφάλειας».
«Αλλάζουν δύο-τρία πράγματα», ανέφερε, μιλώντας για τις διατάξεις που αφορούν στο bullying. «Το πρώτο είναι ότι η συνεχής, σκληρή συμπεριφορά τιμωρείται όχι μόνο όταν δημιουργείται μια κάκωση, δηλαδή ένα τραύμα, αλλά και μια ψυχική διαταραχή της υγείας. Διότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτή η συνεχής σκληρή συμπεριφορά να δημιουργεί ψυχικά τραύματα στους ανθρώπους. Μετρήσιμα πάντα, δεν μιλώ για αυταπόδεικτες καταστάσεις. Αλλά είναι πολύ συνηθισμένο αυτό και το αναγνωρίζουμε. Το δεύτερο είναι ότι μέχρι σήμερα, η ρύθμιση που είχαμε κάλυπτε μόνο θύματα κάτω των 17 ετών, αλλά και η περίπτωση στα Γιάννενα έδειξε ότι κινδυνεύουν και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και θα έλεγα ακόμη και ηλικιωμένοι που έχουν πρακτική δυνατότητα μικρή να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Επομένως, έχουμε μια γενική ρύθμιση που αφορά όλες τις ηλικίες, με μικρότερη ποινή και μια ρύθμιση για τις μικρότερες ηλικίες, με άτομα εποπτευόμενα, όπου γίνεται επιβάρυνση της ποινής και τιμωρείται βαρύτερα», συμπλήρωσε.