Σε δραματικούς τόνους τα ξένα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν όσα πρόκειται να γίνουν σε λίγες ώρες στο Eurogroup όπου η Αθήνα αναζητά μια συμφωνία για να καταφέρει να πάρει ανάσα από την ασφυξία.
Ωστόσο τα περισσότερα μίντια παρουσιάζουν με μελανά χρώματα όσα θα ακολουθήσουν, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε τον Γιάννη Βαρουφάκη στους θεσμούς, δηλαδή στην τρόικα για να γίνουν πιο αναλυτικές οι προτάσεις του.
Στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και οι δανειστές πιέζουν σε κάθε ευκαιρία για μία τεχνική αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, αλλά, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση διαφωνεί.
Επανέρχεται στο προσκήνιο η δραχμή
Χαρακτηριστικό είναι ότι η δραχμή απασχολεί πολλά μίντια, ειδικά μετά το θέμα που προέκυψε με το δημοψήφισμα.
Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως «μεγάλη ευκαιρία» για να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας.
Συγκεκριμένα ο Peter Ramsauer, πρώην υπουργός Μεταφορών και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, σε άρθρο του στην Bild, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup τονίζει ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική για την Ελλάδα.
«Αφήνοντας την ευρωζώνη, όπως υπέδειξε και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, η χώρα μπορεί να γίνει και πάλι ανταγωνιστική από πλευράς συναλλάγματος με μία νέα δραχμή» γράφει στο άρθρο του και συμπληρώνει: «Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία να ανανεωθεί οικονομικά και διοικητικά, ώστε να γίνει και πάλι ικανή να επιστρέψει στην ευρωζώνη από θέση ισχύος»
«Αν και δεν είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητα το πιο κορυφαίο στέλεχος από το στρατόπεδο της Μέρκελ που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: «Οι δηλώσεις του είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το κλίμα στη Γερμανία για το ενδεχόμενο Grexit αλλάζει».
Οι θεσμοί, η τρόικα και οι συναντήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες της κυβέρνησης και των δανειστών θα μπορούσαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Η απάντηση, όμως, του επικεφαλής του Eurogroup ήταν ότι οι τεχνικές ομάδες θα πρέπει να έχουν επαφές στην Αθήνα και οι προϊστάμενοί τους να μείνουν στις Βρυξέλλες. «Εχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη, αλλά πρόσθεσε πώς «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα».
Μάλιστα οι Financial Times σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει το ταχύτερο στη χώρα μας η τρόικα των ελεγκτών και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να ζητά από την Ελλάδα να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους Θεσμούς «με σκοπό να με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Οι Financial Times διερωτώνται αν η τρόικα αναμένεται να ταξιδέψει σύντομα στην Αθήνα.
Ανάλογο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται με διαρροές από τη Γερμανία. Κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για ακόμη μία χαμένη εβδομάδα γιατί η Αθήνα δεν συνεργάζεται επαρκώς με τους θεσμούς.
Οι ίδιο κύκλοι αναφέρουν ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος εξυγίανσης και διευκρινίζουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα».
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι χώρες του ευρώ κάνουν προσπάθειες ώστε να βρουν κάποιο τρόπο για να καταβάλουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση, δεδομένου ότι η Αθήνα σε οικονομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Στο σημερινό Eurogroup, όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία επεξεργασίας εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους. Πρώτον, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσει ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον, παράλληλα με αυτό, θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
FAZ: Επιστρέφει η μισητή τρόικα στην Αθήνα
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ασκεί για άλλη μία φορά δριμεία κριτική στις επιλογές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «η “διάσωση” του ευρώ με κάθε τίμημα είναι ο στόχος της χρηματοδοτικής ένεσης τους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Τα μηδενικά επιτόκια κάνουν εύκολη τη ζωή των οφειλετών και αίρουν τη μεταρρυθμιστική πίεση στις χώρες της κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο όμως επιδιώκεται και η εξασθένηση του ευρώ». Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας και επισημαίνει: «Η ΕΚΤ επιβραδύνει εδώ και χρόνια τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA δεν έχει δημιουργηθεί για την επιδότηση αφερέγγυων τραπεζών. Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ αύξησε το χρηματοδοτικό όριο για τις ελληνικές τράπεζες σε σχεδόν 70 δις ευρώ. Την ώρα λοιπόν που οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζές τους και αποσύρουν τα χρήματά τους, ο Ντράγκι επαινεί την κεφαλαιακή τους επάρκεια».
Όπως τονίζει ο γερμανός σχολιαστής με αφορμή το σημερινό Eurogroup, «αυτή τη Δευτέρα αναμένεται να αποσπαστεί η συμφωνία της Αθήνας στο ζήτημα της επιστροφής της μισητής τρόικας. Η ΕΚΤ κρατά στα χέρια της το μέσο πίεσης ώστε να το πετύχει. Μπορεί να κλείσει κάθε στιγμή τη στρόφιγγα στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι δική της αρμοδιότητα να αποφασίσει για ένα ‘Grexit’. Αυτήν την απόφαση πρέπει να τη λάβουν πολιτικοί, όχι υπάλληλοι στη Φρανκφούρτη».
Handelsblatt: Ο υποτιθέμενος άσσος Βαρουφάκη
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει τους χειρισμούς και την επικοινωνιακή τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι οδηγούν σε ολοένα μεγαλύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων.
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «στο πόκερ για τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδοτικής βοήθειας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης τραβά τώρα έναν υποτιθέμενο άσσο από το μανίκι του: ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα εξέταζε το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος. Αυτό θα ήταν το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα. Αλλά (σ.σ. ένα χαρτί που) δεν κερδίζει. Διότι ένας ακόμη προεκλογικός αγώνας απλά θα επιδείνωνε την απελπιστική οικονομική κατάσταση και θα επέσπευδε την κρατική χρεοκοπία».
Süddeutsche Zeitung: Ο Γιούνκερ αποκλείει το grexit γιατί είναι πιο κοντά από ποτέ
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν στην εφημερίδα Welt am Sonntag, με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, ο κ. Γιούνκερ «γνωρίζει τις συνθήκες στην Ευρώπη όσο καλά τις γνωρίζουν μόνο η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους διατηρεί στενότατη επαφή. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να θεωρήσει βέβαιο ότι ο Γιούνκερ έχει καλούς λόγους να βγαίνει στο προσκήνιο της δημοσιότητας αποκλείοντας κατηγορηματικά ένα Grexit». Όπως εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου, «το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αποκλείει τώρα με τόσο κατηγορηματικό τρόπο το Grexit μπορεί να οφείλεται στο ότι (σ.σ. ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ) δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά. Επομένως το “ποτέ” του (σ.σ. Γιούνκερ) είναι κυρίως μία προειδοποίηση να μην επιτρέψει κανείς τα πράγματα να φτάσουν ως εκεί».
New York Times: Εφιαλτική η επιστροφή στη δραχμή
Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον, με άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, σχολιάζοντας το Plan B του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα στο Eurogroup.
«Η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα plan B, άρα οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με την αριστερή φατρία μέσα στο κόμμα του και αν είναι να πάει σε εκλογές εξ αυτού του λόγου, τότε καλώς να το κάνει», γράφει ο Ντίξον, που στο παρελθόν ήλθε σε αντιπαράθεση ουκ ολίγες φορές με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Twitter.
Σύμφωνα με τον Ντίξον ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στις «Σειρήνες», αφού οι προτάσεις τους μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή. Του προτείνουν να φύγει από το ευρώ, μια δελεαστική πρόταση για να μπορέσει να μειώσει το ελληνικό χρέος σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα, ή να επιστρέψει στη δραχμή για να αποκτήσει η χώρα την εθνική ανεξαρτησία της.
«Η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων, σε τέτοιο βαθμό που το αντίστοιχο κυπριακό υπόδειγμα πριν από λίγα χρόνια θα μοιάζει με περίπατο στο πάρκο. Άλλωστε, όπως σημειώνει, η Κύπρος όχι μόνο δεν χρεοκόπησε, αλλά αναζήτησε μια αμοιβαία λύση με τους πιστωτές της. Σε αντίθεση με την Αθήνα που θα σταματούσε να πληρώνει τους πάντες – ακόμη και την ΕΚΤ, άρα είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς πως η Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε να τροφοδοτεί με ευρώ τις ελληνικές τράπεζες.
Corriere dela Sera: Το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ
Την απάντησή της στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη δημοσιεύει η ιταλική Corriere dela Sera αναφορικά με τις δηλώσεις του πρώτου για δημοψήφισμα ή εκλογές σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με τους εταίρους στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.
Από την ιταλική εφημερίδα εν πολλοίς σημειώνουν ότι όποιο και αν είναι το ερώτημα ουσιαστικά σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, θα είναι για το ευρώ, απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών που διευκρίνισε μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο ότι «δεν έγινε λόγος για δημοψήφισμα για το ευρώ».
«Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Κοριέρε με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το Ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».
Bild: Ο Βαρουφάκης πρέπει να ξεβρακωθεί
«Ο Βαρουφάκης πρέπει να ξεβρακωθεί στο Eurogroup και να εξηγήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του». Αυτή τη φρασεολογία επιλέγει η μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα Bild για να περιγράψει όσα θα γίνουν το απόγευμα στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για να χρεοκοπήσει η χώρα και μάλιστα ότι η χρεοκοπία είναι τόσο κοντά που παύει να είναι ένα σενάριο τρόμου.
«Την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν και πάλι στις Βρυξέλλες για να αποφύγουν τα χειρότερα. Πρωταγωνιστής σε αυτό το δράμα θα είναι και πάλι ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών πρέπει να ξεβρακωθεί και να εξηγήσει στους ομολόγους του το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησής του. Μόνο αν οι υπουργοί Οικονομικών μείνουν ικανοποιημένοι και σηκώσουν τον αντίχειρά τους, και θα δοθεί χρηματική βοήθεια στον εταίρο τους», σημειώνει η εφημερίδα.
«Ο έλληνας υπουργός άμυνας, Πάνος Καμμένος, απείλησε τους εταίρους ότι αν επιβάλλουν στην χώρα του πιο σκληρή λιτότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει δημοψήφισμα», γράφει η εφημερίδα.