Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ήταν ο πρώτος θεσμικός συνομιλητής που συνάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών και η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, σήμανε και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Η συγκεκριμένη συνέντευξη είχε μάλιστα αφήσει εποχή, με το περίφημο «ουάου» του έλληνα υπουργού και την εμφανή δυσαρέσκεια του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος σχεδόν έφυγε «τρέχοντας» από τη συνέντευξη.
Από τότε κύλησε πολύς χρόνος με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται κυρίως στις Βρυξέλες πλέον, όπου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών συνεδρίασε ξανά και ξανά.
Οι συνεδριάσεις αυτές και η διαπραγμάτευση οδήγησαν τελικά στη συμφωνία της Παρασκευής.
Στο μεταξύ όμως, ο ρόλος του «σκληρού» είχε φύγει από το Ντάισελμπλουμ και τον είχε πάρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε.
Αντίθετα, όπως φάνηκε και κατά τη συνέντευξη Τύπου του Βαρουφάκη την Παρασκευή μετά το Eurogroup, οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του Eurogroup είναι ιδιαίτερα καλές. Κατά την ομιλία του ο Βαρουφάκης έσπευσε να ευχαριστήσει το Ντάισελμπλουμ για τον καταλυτικό του ρόλο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Πράγματι, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε καίριο ρόλο κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη και να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι ο Ντάισελμπλουμ αγάπησε την Ελλάδα. Αυτό που φαίνεται όμως, είναι ότι ο πρόεδρος του Eurogroup κατανόησε ότι το καλύτερο για όλους θα ήταν να υπάρξει συμφωνία και όχι ρήξη.