Η Ευρώπη και οι προοπτικές της, ενόψει και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γαλλία το α΄ εξάμηνο του 2022, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπείες της Ομάδας Γαλλοελληνικής Φιλίας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κ. Δημητρίου Καιρίδη, της Γραμματέως της κ. Χαράς Κεφαλίδου και των μελών της κ.κ. Ιωάννη Μπουρνού και Μπάμπη Παπαδημητρίου.
Συζητήθηκαν η ανάγκη υιοθέτησης ενός αποτελεσματικού Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης, που θα υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να επιδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις χώρες πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, η ανάγκη χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και η ανάγκη ενίσχυσης της κοινής αμυντικής πολιτικής και της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ επίσης αντηλλάγησαν απόψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επιβεβαιώθηκαν οι στενές, ιστορικές ελληνογαλλικές σχέσεις στο στρατηγικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ενώ εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας, με την επισήμανση του κ. Καιρίδη ότι «στη βάση του το ζήτημα τίθεται με ένα απλό ερώτημα, αν δηλαδή η Τουρκία θα σεβαστεί ή όχι το Διεθνές Δίκαιο και αν η Ευρώπη του 21ου αιώνα θα ανεχθεί μια τέτοια παραβατική συμπεριφορά σε βάρος κρατών μελών της».
Στη γαλλική αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Marietta Karamanli, και τα μέλη κ. Hugues Renson, Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Sacha Houlie και κ. Geraldine Bannier. Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα και υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία έχει σπουδαίο ρόλο στη διαρκή επικοινωνία των δύο λαών. Ο κ. Houlie υποστήριξε μια πιο δυναμική πολιτική της Ένωσης απέναντι στα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στη διασφάλιση του κράτους δικαίου, θέση με την οποία συμφώνησαν οι Έλληνες βουλευτές.
Κατά την τριήμερη επίσκεψή τους οι Γάλλοι βουλευτές είχαν ακόμη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Βασίλη Διγαλάκη, τη Γραμματέα της κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και τα μέλη της κ.κ. Σία Αναγνωστοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και Ιωάννη Δελή. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η επέκταση του προγράμματος Erasmus, οι ανταλλαγές φοιτητών και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής συνεργασίας, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναγνώριση των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών ως μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η αντιπροσωπεία της Ομάδας Γαλλοελληνικής Φιλίας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία της Ομάδας Ελληνογαλλικής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, με πρόσκληση του Προέδρου της οποίας, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, επισκέφθηκε επισήμως την ελληνική πρωτεύουσα. Οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας. Η συζήτηση που διημείφθη κινήθηκε σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, κοινωνικής πολιτικής, εκπαίδευσης και υγειονομικής κρίσης, αλλά στα διακυβεύματα των γαλλικών εκλογών του 2022.
Πέραν των κοινοβουλευτικών συναντήσεων, το πρόγραμμα της γαλλικής αντιπροσωπείας περιελάμβανε ακρόαση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και συναντήσεις με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.
Οι Γάλλοι βουλευτές ολοκληρώνουν αύριο την επίσκεψή τους, μετά από ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών.