Το 2024, η συντριπτική πλειονότητα των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα κατευθύνθηκε στην αγορά ακινήτων, κυρίως στις κατοικίες. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 3,11 δισ. ευρώ που εισήχθησαν στην ελληνική οικονομία την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σχεδόν 2 δισ. ευρώ (1,92 δισ. ευρώ) επενδύθηκαν στον τομέα των ακινήτων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% των συνολικών ροών. Αυτή η εξέλιξη κατατάσσει την κτηματαγορά ως τον πιο δυναμικό τομέα για τις ξένες επενδύσεις και ενώ οι συνολικές Ξένες Άμεσες Επενδύσεις σημειώνουν πτώση, ο τομέας των ακινήτων παραμένει το δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση της συμμετοχής των ακινήτων στις συνολικές ξένες επενδύσεις είναι εντυπωσιακή. Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων έφτασε το 62%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, όταν το ποσοστό ήταν 54,2%. Αυτή η αύξηση καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ζήτηση από ξένους επενδυτές που βλέπουν στην Ελλάδα έναν σταθερό και ελκυστικό προορισμό για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Μάλιστα, οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 45% στο τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, φτάνοντας τα 783,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 9μήνου οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 1,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,2% σε σχέση με το 2023.

Ακίνητα

Η αυξημένη ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα κυβερνητικά μέτρα που προκάλεσαν έντονες κινήσεις στην αγορά. Η απαγόρευση δημιουργίας νέων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και η περιορισμένη δυνατότητα αγοράς ακινήτων μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», ενεργοποίησαν ξένους επενδυτές να σπεύσουν και να επωφεληθούν από τις υπάρχουσες συνθήκες, προκαλώντας μια «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, κυρίως σε περιοχές με υψηλή ζήτηση όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα νότια προάστια της Αθήνας.

Η αγορά ακινήτων, λοιπόν, αναδείχθηκε ως ο «σωτήρας» των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2024. Παρά την πτώση των συνολικών ΞΑΕ, ο τομέας των ακινήτων συνέβαλε στη «διατήρηση» των επενδύσεων και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Συνολικά, οι ΞΑΕ το 2024 ανήλθαν σε 3,112 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2022, καταγράφεται πτώση της τάξης του 51,7%. Ωστόσο, το 2022 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις ΞΑΕ με 7,5 δισ. ευρώ και η αγορά ακινήτων διατήρησε τη δυναμική της, παρά τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών.

Αν και οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν θετικές, υπάρχουν προκλήσεις μπροστά για την ελληνική αγορά ακινήτων. Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την αυξημένη επιφυλακτικότητα, κυρίως για τα επαγγελματικά ακίνητα, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας, των αυξήσεων στο κόστος κατασκευής και των συνεχιζόμενων νομοθετικών παρεμβάσεων. Η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων παραμένει επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο που επηρεάζει τη ροή των επενδύσεων.

Ακίνητα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την αγορά ακινήτων το 2025 παραμένουν θετικές, αν και η αγορά ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις λόγω των παραπάνω παραμέτρων. Παρά τις αβεβαιότητες, η αγορά ακινήτων παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς και ασφαλείς τομείς για επενδύσεις στην Ελλάδα, και οι ξένες άμεσες επενδύσεις συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξή της, συμβάλλοντας στην ευρύτερη οικονομική σταθερότητα.

Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα ακινήτων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στις υποδομές και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε όλη τη χώρα.