«Λέω συχνά στις ομιλίες μου ανά την Ελλάδα αυτές τις ημέρες του προεκλογικού αγώνα ότι η χώρα μπορεί να πορευθεί μόνο με την αλήθεια, με την ειλικρίνεια, μόνο με μια εθνική στρατηγική. Την δική μας εθνική στρατηγική, αυτή πάνω στην οποία έχουμε καταθέσει την δική μας φθορά, τις δικές μας απώλειες, τη μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αξία».

Ο κ. Βενιζέλος προσφέρει στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή εν πάση περιπτώσει ευρύτατης συνεργασίας με κορμό το πρώτο κόμμα. Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τον στηρίξουμε, αλλά για να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική και όχι ερασιτεχνισμούς, αντιφάσεις και περιττές λεβεντιές».

Επαναλαμβάνει ότι «έχει λοιπόν τεράστια σημασία το ποιος θα είναι τρίτο κόμμα, ποιος θα έχει την τρίτη εντολή και προθέτει: «Αλλά υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές της τρίτης εντολής. Ένας εξ αυτών είναι η «νέα ΔΗΜΑΡ», το θολό Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, που έχει συγκεντρώσει στις όχθες του στελέχη της παλιάς ΔΗΜΑΡ, απολίτικους οι οποίοι τώρα ανακάλυψαν ότι έχει σημασία η πολιτική και νεοφιλελεύθερους δεξιούς κάποιοι από τους οποίους έπαιξαν ρόλο ακόμη και στην κυβέρνηση της περιόδου ’90-’93. Ένα ετερόκλητο μίγμα, δηλαδή.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι: «Δημοκρατικά μπορείς να ψηφίσεις και τα μεγαλύτερα λάθη. «Ανόρθωση» ήταν το σύνθημα το 1910, στην πρώτη κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν κλήθηκε από την Κρήτη να δώσει διέξοδο στο όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης. Και το 1920, όταν ο ελληνικός λαός, με τη Μικρασιατική εκστρατεία σε εξέλιξη, καταψήφισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έκανε μια επιλογή που οδήγησε στη καταστροφή. Και μετά τον έψαχναν για να τον στείλουν στη Λωζάννη να διαπραγματευτεί τη συνθήκη της αξιοπρεπούς ήττας.

Η ιστορία όμως δεν θα επαναληφθεί έτσι, είμαι σίγουρος. Ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει γιατί πρέπει να αντιδράσει. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ο αγώνας που δίνουμε τις μέρες αυτές σε όλη τη χώρα. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας υπόστασης και προοπτικής για την πατρίδα και την Παράταξη»