Τα πρόσφατα περιστατικά της επίθεσης ιερωμένου με βιτριόλι και του ρασοφόρου που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων στο Αγρίνιο οδηγούν την Ιερά Σύνοδο στην επιτάχυνση των σχεδίων που είχε για την επιβολή νέων κριτηρίων σε όσους επιλέγουν να γίνουν κληρικοί.
Όσοι μπαίνουν από εδώ και πέρα στην Ιεροσύνη θα πρέπει καταρχάς να είναι καταρτισμένοι για αυτό το λειτούργημα και να διαθέτουν πτυχίο.
Για το λόγο αυτό, στο νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση που θα παρουσιάσει σήμερα η αρμόδια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, θα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αναφέρεται στην κατάρτιση των υποψηφίων ιερέων. Βάσει αυτού, ιδρύονται Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών σε Αθήνα, Ιωάννινα και Κρήτη, μεταλυκειακής εκπαίδευσης και διετούς φοίτησης.
Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει σήμερα και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», θα παύσουν σταδιακά να υπάρχουν μισθοδοτούμενοι ιερείς απόφοιτοι Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς όσοι συνταξιοδοτούνται θα αντικαθίστανται με νέους που θα διαθέτουν είτε δίπλωμα από τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών που θα είναι διετούς φοίτησης είτε πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Θα δίνεται δε η δυνατότητα στους αποφοίτους των συγκεκριμένων Σχολών Μαθητείας να μπαίνουν με κατατακτήριες εξετάσεις στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες εάν το επιθυμούν. Με τη συμπλήρωση της διετίας και τις πρώτες αποφοιτήσεις από τις Σχολές Μαθητείας, εξετάζεται όσοι χειροτονούνται εκτός σχολής να επιβαρύνουν μισθολογικά τις οικείες μητροπόλεις και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας επί της ουσίας κληρικούς δύο ταχυτήτων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της Ιεραρχίας διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου οι κληρικοί πριν χειροτονηθούν να προσκομίζουν έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι βρίσκονται σε καλή ψυχική κατάσταση. Προς το παρόν, όμως, αυτή η πρόταση παραμένει σε επίπεδο συζήτησης λόγω της διαχρονικής διαμάχης μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών που υπάρχει στην Ιεραρχία.